"Gasprom Energoholding" zainteresovan za projekte u Srbiji

|   Info
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se u Beogradu sa predstavnicima ruske kompanije "Gasprom Energoholding", koja se bavi elektroenergetikom i vodeća je kompanija u tom sektoru u Rusiji.
Foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug, RTS

U pitanju je "ćerka firme" ruskog energetskog giganta "Gasproma", navodi se u saopštenju Ministarstva energetike, a predstavnici "Gasprom Energoholdinga" zainteresovani su da investiraju u energetske projekte u Srbiji.

Rusku delegaciju predvodio je generalni direktor "Gasprom Energoholdinga" Denis Fedorov.

Predstavnici kompanije, izvestili su ministra Antića o zainteresovanosti o investiranju u energetske projekte na srpskom tržištu, s obzirom na to da je u novom portfoliju kompanije predviđeno širenje poslovanja na evropsko i tržište Azije.

"Srbiju vide kao tržište atraktivno za dalja ulaganja i to je jedan od razloga za sastanak sa srpskim ministrom rudarstva i energetike", navodi se u saopštenju.

Poslovanje "Gasprom Energoholdinga" zasniva se na razvoju i implementaciji projekata iz tradicionalnih izvora energije – gasa i uglja, ali je plan da investicije prošire i na obnovljive izvore energije.

"Spremni smo za dalje projekte i u oblasti OIE, a naše širenje na evropsko tržište hteli bismo da započnemo upravo iz Srbije, poučeni pozitivnim iskustvima Gaspromnjefta, kompanije koja ima većinski udeo u Naftnoj industriji Srbije, ali i imajući u vidu naš zajednički projekat Termoelektrane-toplane u Pančevu", rekao je Denis Fedorov.

Na sastanku je, dodaje se u saopštenju, pozitivno ocenjena dosadašnja realizacija TE - TO Pančevo, zajedničkog projekta NIS-a i "Gasprom Energoholdinga".

Plan je da godišnja proizvodnja električne energije u TE-TO iznosi 1400 gigavat časova što je, primera radi, dovoljno za snabdevanje 230.000 prosečnih domaćinstava.

Ministar Antić istakao je da činjenica da je ta ruska kompanija zainteresovana za razvoj i implementaciju projekta u Srbiji, dokaz da naša zemlja ima povoljan zakonski okvir i siguran ambijent za priliv investicija, piše u saopštenju.

"Visok nivo bilateralnih političkih odnosa predsednika Putina i predsednika Vučića, želimo da pretočimo u efikasnu i široku ekonomsku saradnju sa Ruskom Federacijom. S obzirom na to da su vodeće ruske energetske kompanije u Srbiji prisutne kroz saradnju 'Gasproma' i 'Srbijagasa', kao i kroz većinsko vlasništvo 'Gaspromnjefta' u NIS-u, želimo da tu saradnju proširimo i na druge aspekte proizvodnje energije, a u saradnji sa ruskim partnerima", izjavio je Antić.

Naglasio je da će "Gasprom Energoholding", za implementaciju projekata koji su od interesa za obe strane, imati punu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike.

Sastanku su prisustvovali generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, kao i predstavnici EPS-a i Ministarstva rudarstva i energetike.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar