Šef Gasproma: Turski tok kroz Srbiju do kraja 2019.

|   Info
Izgradnja gasovoda Turski tok po teritoriji Srbije biće završena do kraja 2019. godine, izjavio je šef Gasproma Aleksej Miler.
Foto: Pixabay

Izvor: B92, Tanjug

On je naveo da će gasovod biti dužine 403 kilometara. 

"Gasovod će proći srpsko - bugarsku granicu, do srpsko- mađarske. Što se tiče rokova, osnovna linija će biti izgrađena do kraja 2019. godine", rekao je Miler Prvoj televiziji. 

Rusija i Srbija su u četvrtak potpisale Memorandum o uzajamnom razumevanju o proširenju kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor. 

Memorandum određuje osnovne parametre širenja podzemnog skladišta do 750 miliona kubnih metara godišnje. 

Kako prenosi Tas, ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da je Rusija spremna da poveća isporuke gasa kroz Srbiju. 

On ja naveo da Srbija ne samo da dobija gas, već ga i transportuje, te da je trenutno taj obim oko 350 miliona kubnih metara godišnje. 

Po njegovim rečima, razmatra se mogućnost povećanja obima transporta gasa. Dve zemlje su 2017. godine potpisale protokol o širenju infrastrukture transporta gasa. 

"To je pre svega prerogativ samih srpskih kompanija, a mi ćemo sa svoje strane povećati obime isporuka gasa u slučaju da potpišemo mape puta", rekao je Novak. 

Odgovarajući na pitanje o mogućem učešću Srbije u projektu Turski tok, on je kazao da će sva pitanja transporta biti rešena u skladu sa evropskim zakonodavstvom, i zakonima Srbije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar