Katar objavio raskid: Napuštamo klub naftaša

|   Info
Katar će se od januara 2019. godine povući iz Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC), izjavio je katarski minstar energetike Sad al Kabi.

 

Izvor: B92


Ta odluka dolazi nakon što je Katar, najmanji proizvođač od svih članica OPEC-a, ali svetski najveći izvoznik prirodnog gasa u tečnom stanju, redefinisao svoju međunarodnu ulogu i isplanirao dugoročnu strategiju, koja uključuje fokusiranje na sopstvenu gasnu industriju, kazao je on.

"Katar je odlučio da se povuče iz članstva OPEC-a i organizacija je jutros o tome obaveštena", kazao je on na konferenciji za novinare.

Dodao je da će Katar ipak učestvovati sastanak OPEC-a u Beču ove nedelje.

Najava o povlačenju prethodi sastanku OPEC-a i njihovih partnera, uključujući Rusiju, 6. i 7. decembra, na kojem će se razgovarati o smanjenju ponude.

Ministar je rekao da ova odluka nije laka, jer je Katar već 57 godina bio u OPEC-u, ali da je uticaj zemlje na odluke o proizvodnji OPEC-a bio mali. On je naglasio da će Doha nastaviti da poštuje sve svoje obaveze kao i svaki drugi proizvođač koji nije član.

Odluka o povlačenju odražava nameru Katara da usredsredi svoje napore na razvijanje svoje industrije prirodnog gasa, rekao je ministar, s obzirom na to da ova arapska država kreće u povećanje proizvodnje LNG-a sa 77 na 110 miliona tona godišnje.

Rekao je da ova odluka nije povezana sa političkim i ekonomskim bojkotom Katara koji je nametnut od juna 2017. godine od strane de facto lidera OPEC-a Saudijske Arabije i još tri arapske države.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar