Danas konstituisanje vlasti u RS

|   Info
U Banjaluci će danas biti održana Konstitutivna sednica 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj će zakletvu položiti najviši zvaničnici RS koji su osvojili mandata na opštim oktobarskim izborima u BiH.
Banja Luka. Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet

Kako je saopšteno iz Odeljenja za odnose s javnošću NS RS, na konstitutivnoj sednici, koja počinje u 14 časova, svečanu zakletvu će, osim novoizabranih narodnih poslanika, položiti predsednica RS Željka Cvijanović, te potpredsednici RS Josip Jerković i Ramiz Salkić.

Pred parlamentom RS zakletvu će položiti i novoizabrani član Predsedništva BiH iz RS Milorad Dodik.

Kako je najavljeno, konstitutivnoj sednici će prisustvovati i Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, i Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Foto: Fonet

Na sednici će biti formalno pokrenuta inicijativa za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i inicijativa za izbor delegata u Veću naroda RS.

Krajnji rok za izbor delegata je 6. decembar, a parlamentrane stranke bi do 28. novembra do 15 časova trebalo da dostave liste kandidata za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Veće naroda RS.

Prema verifikovanim podacima Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), za NS RS glasalo je oko 728.000 glasača, a SNSD Milorada Dodika je osvojio 28 poslaničkih mandata (218.201 glas), dok dvocifreni broj mandata imaju i SDS (16) sa 123.515 glasova i DNS (12) uz 98.851 glas.

Narodnu skupštinu RS činiće i devet poslnika Partije domkratskog progresa (PDP) sa 69.948 glasova, sedam socijalista (SP) sa 56.106 glasova, četiri iz koalicije Zajedno za BiH (29.556 glasova), četiri iz NDP (28.183 glasa) i tri iz Ujedinjene Srpske (21.187 glasova).

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.