Dodik: Ako Kosovo uđe u UN, stolicu traži i Srpska

|   Slajder
Ukoliko dođe do uključivanja Kosova u UN i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiće i Banjaluka, kazao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik


Izvor: Tanjug, Večernje novosti

“Skupština Srpske donela je rezluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredeljenje, insistiratiu na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati”, rekao je Dodik za Večernje novosti.

On poručuje da stranci uporno primenjuju duple aršine i upozorava da ne mogu argumentaciju, koju koriste za Kosovo, da isključe u BiH.

"U tom pogledu, rešenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da podrazumeva i rešenje pitanja statusa Srpske", kazao je Dodik.

Povodom odluke Velike Britanije da se u SB UN ne raspravlja o Kosovu, Dodik naglašava da nije iznenađen, jer, kako navodi, od kada je prisutna na ovim prostorima, još od vremena Otomanske imperije, politika Britanije je antisrpska.

"Mi moramo da se otvoreno borimo za naše pozicije i otvoreno kažemo - Britanci su trajno usmereni protiv nas", rekao je predsednik RS.

Na konstataciju da je Zapad ostetljiv na njegove izjave i inicijative usmerene na nezavisnost Srpske, Dodik uzvraća da je i on osetljiv na to što devalviraju srpska nacionalna i državna prava, Dejtonski sporazum.

Na pitanje da li mislo da je podela Kosova jedno od mogućih rešenja, Dodik ističe da je pregovaračka pozicija Srbije danas daleko jača i moćnija zahvaljujući Aleksadru Vučiću i naglašava da veruje u ono što predsednik Vučić i njegov tim rade.

"Ako dođemo u poziciju da o tome razgovaramo, spreman sam da se okupe svi državni i nacionalni faktori u Srba, a tu ubrajam i nas iz RS, i da se najozbiljnije i ta tema stavi na dnevni red, jer se čini kao jedina koja bi mogla da bude relevantna za razmatranje. Treba izneti sva stanovišta za i protiv, bez emocija i kalkulacija, Na kraju krajeva, ovde nisu ni postavljenje trajne granice", kazao je Dodik.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar