Dodik najavio imenovanje Kusturice za savetnika u Predsednišvu BiH

|   Info
Predsednik Republike Srpske i budući član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će mu prvi potez u Sarajevu biti imenovanje reditelja Emira Kusturice za savetnika.
Foto: FoNet

 

Izvor: Večernje novosti
   

On je u intervjuu za “Večernje novosti” od utorka rekao i da će mu među prvim potezima biti izmena Poslovnika Predsedništva, ali i postavljanje zastave Republike Srpske u zgradu Predsedništva.

– Moj bazični kabinet kao srpskog člana Predsedništva biće u Istočnom Sarajevu, u Administrativnom centru RS. Tu ću obavljati svoje dužnosti. Kada budu sastanci u Predsedništvu BIH, videćemo. Ako ne bude zastava RS- u Predsedništvu, sednice ćemo održavati putem linka – rekao je Dodik.

Upitan da li očekuje pritisak druga dva člana Predsedništva po pitanju članstva BiH u NATO, Dodik je rekao da od toga nema ništa, odnosno da dolazi u obzir saradnja putem Partnerstva za mir.

On je dodao i da namerava da predloži ostalim članovima Predsedništva odluku da zatraže od EU da BiH dobije status kandidata bez obzira na stanje u njoj, jer bi taj status “umnogome stabilizovao stanje”.

– Ovo je prilika za EU da pokaže da se zalažu da BiH bude deo EU. Ovo treba da se gleda kao molba, a ne ucena – zaključio je Dodik.

Govoreći o čestitki koju je nakon izbora dobio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da mu je on poručio da RS i Srbija grade još bolje odnose, kao i Srbija i BiH.

– Radujem se tome da BiH i Srbija grade bolje odnose. BiH nije Sarajevo i to svima mora biti jasno. Isto tako BiH nije jedan član Predsedništva – rekao je Dodik.