Dodik: Poštujem Bošnjake

|   Info
Na inauguraciji Predsedništva BiH, 20. novembra, predložiću da donesemo zajedničku izjavu za zahtevom evropskim organima da BiH što pre daju status kandidata, bez obzira na formalno ispunjene ili neispunjene uslove kako bismo pokazali našu opredeljenost za EU, rekao je predsednik Republike Srpske i novoizabrani član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
Foto: FoNet

 

Izvor: Fonet

Moramo krenuti snažno, moramo pokušati napraviti atmosferu saradnje. Nisam došao u Predsedništvo BiH da radim bilo šta protiv nekoga.

Pokušaću da radimo svi zajedno, a to podrazumeva da rešimo nagomilane probleme, rekao je Dodik klix.ba. „Nisam naivan da mislim kako će to biti odmah, ali očigledno je da ovakva konfiguracija u BiH na nivou državnih institucija nije dala rezultate, činjenica je da su ovakvu konfiguraciju napravili visoki predstavnik i Međunarodna zajednica.

Takvu, dosadašnju, politiku moramo odbaciti i kretati se u okviru politike koju ćemo mi zajednički utvrđivati“, istakao je Dodik. Ja pozivam na dogovor i saradnju da napravimo bazični konsenzus šta možemo, a šta ne.

Politiku svršenog čina koju je ranije vodio visoki predstavnik, a podržale bošnjačke strukture, ću odbaciti i mislim da ona ne može biti prihvaćena, pogotovo ako ima mera centralizacije. Mislim da je važno da otvorimo karte, dodao je on.

Prema njegovim rečim, „prošlo je vreme visokog predstavnika, da on neopravdano na račun BiH zarađuje 24.000 evra mesečno, hoda po svetu i najčešće ne govori istinu i mislim da će prva mera opredjeljenja za suverenitet BiH biti udaljavanje visokog predstavnika i sudija iz Ustavnog suda BiH kako bismo mogli pokazati opredeljenost za suverenost i BiH koja funkcioniše“.

Kako je rekao, „ne treba niko da se plaši Milorada Dodika, jer su neki od mene želeli da naprave babarogu. Ja veoma poštujem bošnjački narod, ali se ne slažem s nekom politikom i valjda je to normalno“.

„Ne želim napraviti nijedan loš korak prema bilo kom Bošnjaku, ali neću prihvatiti politiku bošnjačke elite koja je ponegde loša za sam bošnjački narod, a tendeciozno loša prema narodu koji ja predstavljam. To je paket političkih mera koje treba doneti odmah, uspostaviti normalizaciju sa Srbijom u vezi s granicama, rešiti probleme s Hrvatskom i svesti na odnose koji nisu opterećeni bilo kakvim stvarima“, naglasio je Dodik.

Merama zaštite domaće proizvodnje na granici se može dosta toga učiniti. To nije protiv prakse EU, ali traži našu odlučnost. Naravno da će EU uvek biti protiv, ali ne trebamo činiti ništa što već ne funkcioniše u svetu“, rekao je on.

Ovako dajemo ogroman novac za uvoz flaširane vode, sokova i mnogo čega drugoga. Ova država može napraviti dve u RS i tri ili četiri u Federaciji BiH fabrike vode koje se mogu postaviti na regionalno tržište. Ovako je flaširana voda iz Hrvatske ili Srbije, a to je samo jedan primer, naveo je Dodik. Na pitanje da li se može očekivati jedan novi, proevropski Dodik, on je rerkao: „Ne možete. Možete me očekivati onakvog kakav ja jesam. Ja nisam protiv EU.

Ne možete očekivati da se Milorad Dodik modelira. Ja imam svoj stav. To što je neko od mene pravio babarogu, ne želim s njima ratovati i briga me za njih. Moja politika je uvek bila politika kompromisa, ali su neki pokušali voditi politiku manipulacije, što sam uvek odbijao. Ako BiH želi pokazati suverenost, spreman sam biti deo toga, ali to podrazumeva da nema negacija BiH, ali ni negacija Republike Srpske“.

„Nikada nisam negirao dejtonsku BiH, već BiH koju su sklapali visoki predstavnici, a ništa nisu uradili. Oni su doneli 560 odluka, od čega je 300 novih zakona koji su modelirali sistem u BiH koji se pokazao neuspešnim, a onda napadaju nas da smo mi neozbiljni“, ocenio je Dodik. Dodik je rekao da će svi ambasador, što se njega tiče, morati da se baviknu na pozicije kao sve njihove kolege u normalnim zemljama. A da se oni petljaju u unutrašnje stvari BiH, nema potrebe da se sastajemo, rekao je on.

Ali da imate ambasadorku kao što je Kormak, da ide u Tužilaštvo i pakuje optužnice, da dolazi u izbornu komisiju i govori o zloupotrebama, izbori nisu ni održani, da imate ambasadora koji se nameće u mnogim pitanjima, naravno da ću to odbiti. Sa mnom će biti lako, ja sam u tome prepoznatljiv, rekao je Dodik.