"Dnevno čitam 500, 600 strana - što tajnih, što javnih"

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da njegovi politički protivnici osporavanjem referenduma o KiM "ruše" šansu da dobijemo više nego što imamo danas
Foto: Fonet

izvor: Tanjug

Ako ne dobijemo 50 odsto plus, onda referendum neće uspeti. Oni misle da su mene srušili time. Nije problem, ali srušili ste zemlju, našu budućnost, šansu da dobijemo više nego što imamo danas“, objasnio je on. 
Neće tu biti velike sreće, ni radosti, kaže Vučić prognozirajući ishod rešavanja pitanja Kosova i Metohije, ali je podsetio da su njegovi prethodnici već "overili" kosovsku nezavisnost pred Međunarodnim sudom pravde, nezavisnost koju danas priznaje oko 100 zemalja, te da danas nemamo ništa. 
Vučić je podsetio da smo 1999. učestvovali u oružanom sukobu, bili napadnuti, nismo uspeli da svoje ciljeve u tom odbrambenom ratu zaštitimo i sačuvamo. 
„Nekih 19 zemalja najmoćnijih ili jači i snažniji od nas. Posle smo imali priču „standardi pre statusa“ krenuo je u martovski pogrom, pa 2008.doneta je odluka o nezavisnosti. Za 100 zemalja već 10 godina imate nezavisnu državu, a 2010. I 2011.imali smo katastrofalnu neodgovornu politiku Jeremića, Djilasa, Jankovića, Tadića, in ostalih. Stalni Međunarodni sud pravde je doneo presudu po kojoj je Kosovo steklo nezavisnost na legalan način, na naše pitanje, na naš zahtev. Sada bi neko da se to zaboravi, ali neće druga strana i niko u svetu neće. Za svoje greške moramo da plaćamo cenu“, rekao je Vučić. 
Rekao je da se na dnevnom nivou borimo da nešto sačuvamo, da nešto imamo na KiM. 
Svi koji nas svakodnevno kritikuju znaju da sam u pravu. Mi Srbi nikada ne volimo da posmatramo realnost, više volimo da živimo u sopstvenom svetu i kažemo 'ja ću da posmatram kako hoću', kao što nismo bili spremni da se borimo oko KiM, osim da se jednom okupimo u centru grada i ništa ne uradimo više od saopštenja. Neki su 2011, kreteni, objašnjavali da smo pobedili u nečemu, a onda su rekli 'nema veze, zaboravite Kosovo'“, kazao je on i dodao da su granicu prema srpskom narodu postavili isti ti koji ga kritikuju danas i zbog čijih grešaka sada imamo posledice. 
Njegovu ostavku sad traže oni koji su ucestvovali u kosovskoj nezavisnosti, a on će je, kaže, dati - ako oni postignu više od njega. 
Vučić je rekao da oko Kosova ništa neće biti lako, ali da je bolje da imamo sporazum, nego da ga nemamo. 
"Svi koji su protiv, kao Jankovićev akademik, koji traži da podnesem ostavku zato što danas nemamo ništa, poručujem da nije problem da podnesem ostavku zato što su naš predsednik i vlada ćutali kada je proglašavana nezavisnost, što su se obratili Međunarodnom sudu pravde, ako kažu da će išta više doneti i na koji način“, objasnio je on. 
Onima koji kažu da sada nije dobro vreme, mogu da kažem da nikada neće biti bolje za nas. Kad će biti bolje vreme? Kad SAD propadnu? Da tada pošaljemo 20.000 Srba da ratuju, protiv 100.000 onih kojima je više stalo. Gde tih 20.000 koji će da poginu da nađemo? Ne pitate koliko se ljudi 'skinulo' iz vojske u danu kada je postojala mogućnost da idu na Kosovo“, poručio je Vučić.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar