Dobrodošlica novom ambasadoru

|   Info
Nemačka je važan partner Srbije i u bilateralnim odnosima i na putu Srbije ka Evropskoj uniji, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ona je sa novim ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom razgovarala o regionalnom povezivanju i saradnji na zajedničkim projektima.

“Naš prioritet je povezivanje i sa regionom i sa EU i sve što radimo u infrastrukturi radimo po evropskim standardima. Očekujem vašu podršku da u tome budemo još efikasniji”, rekla je Mihajlović, koja je poželela ambasadoru Šibu dobrodošlicu i uspešan mandat u Srbiji.

“Srbija i Nemačka imaju razvijenu ne samo ekonomsku, već i tehničku saradnju i verujem da ćemo tu saradnju s uspehom nastaviti”, rekao je Šib, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva.

On je dodao da je povezivanje važno za razvoj regiona, zahvalio je Zorani Mihajlović i na zalaganju u vezi sa projektima integracije Roma u Srbiji.

Na sastanku je rečeno da ministarstvo ima veoma razvijenu saradnju sa nemačkim partnerima, posebno u oblasti komunalne infrastrukture, gde je Nemačka prisutna kao finansijer i pružalac tehničke pomoći.

Vrednost projekata u komunalnoj infrastrukturi sa Nemačkom razvojnom bankom KfW je 252 miliona evra, a pokrivaju gotovo trećinu stanovništva Srbije, odnosno 1,9 miliona građana. Saradnja je veoma razvijena i u vodnom saobraćaju, a postoji potencijal da se ona unapredi i u oblasti energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju.

Mihajlović je novom ambasadoru Nemačke u Srbiji poklonila ručni rad žena sa sela, kao deo prakse da zvaničnicima sa kojima se sastaje poklanja ručne radove nastale kao rezultat inicijative „Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima“, koju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje u saradnji sa Etno-mrežom i NALED.

Foto: FoNet