Projekti vredni milijarde: Novi investicioni ciklus, treći auto-put...

|   Info
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović upoznala je Misiju MMF-a s novim investicionim ciklusom vrednim nekoliko milijardi evra u narednih nekoliko godina
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: Tanjug

"Reč je o novim projektima koji će Srbiju još bolje povezati sa regionom i Evropom, za koje smo u prethodne dve godine pripremali tehničku dokumentaciju. Početkom sledeće godine počinju i građevinski radovi na ovim projektima. To je, između ostalog, gradnja auto-puta od Preljine do Požege na Koridoru 11, koji povezuje Srbiju i Crnu Goru. Gradićemo i auto-put dug 106 km, takozvani Moravski koridor, koji povezuje Čačak i Kruševac i spaja dva naša najznačajnija koridora - 10 i 11. Očekujemo da ovu deonicu gradimo sa američkom kompanijom 'Behtel'", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će sledeće godine početi i gradnja "auto-puta mira" od Niša do Prištine, prva deonica od Niša do Pločnika, kao i poslednja deonica brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

Mihajlovićeva je istakla i da je Srbija spremna za gradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

"Najveće investicije u Srbiji dolaze iz našeg ministarstva. Sledeće godine imaćemo budžet koji će biti veći za 20 milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu i uverena sam da ćemo sve projekte uspešno sprovesti", istakla je Mihajlovićeva.

Džejms Ruf je rekao da MMF podržava što veće investicije u infrastrukturu Srbije i izrazio očekivanje da će se pozitivni ekonomski trendovi koje Srbija ima nastaviti.

Predstavnicima MMF-a predstavljeni su podaci o reformi putnog i železničkog sektora, kao i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koje će dovesti do skraćenja rokova za donošenje planskih dokumenata, i uvodjenje e-prostora koji bi pokrio teritoriju čitave Srbije.

Takođe je razgovarano i o mogućnostima smanjenja vremena čekanja na granicama sa Mađarskom i Hrvatskom, saopštio je kabinet potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar