Ukinut pečat privredi

|   Info
Privrednici u Srbiji od danas više nemaju obavezu da koriste pečat, dok će početnici u biznisu u prvoj godini poslovanja biti oslobođeni poreza i doprinosa, rečeno je danas na skupu o elektronskom poslovanju u Narodnom muzeju, gde je premijerka Ana Brnabić naglasila da je ovo veliki dan za srpsku privredu pošto konačno pečat odlazi u muzej.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Danas je stupio na snagu novi Zakon o privrednim društvima koji propisuje da se privredi ne može nametnuti upotreba pečata, pošto je zakon stavio van snage odredbe čak 10 zakona i podzakonskih akata u kojima se pominje pečat, a od 1. oktobra privrednici mogu da prijave institucije koje im pečat budu tražile, rečeno je na konferenciji Vlade Srbije, Britanske ambasade i NALED u Narodnom muzeju.

Foto: FoNet

Brnabić je izjavila da je danas veliki dan za privredu u Srbiji, jer "konačno šaljemo pečat u istoriju".

Od 8. juna, kad je zakon donet, do danas, sproveli smo čitav niz obuka državnih službenika i javne ušprave, kako bi svi koji rade sa privredom znali da od danas privrednicima više ne traže pečat, rekla je premijerka i napomenula je da je pečat od danas u Srbiji gde treba da bude u 21. veku - u muzeju.

Nažalost, u javnoj upravi ćemo nastaviti da pečatiramo i gubimo vreme, ali polako, promenićemo i to, za sada je važno da oslobodimo privredu i time damo signal da smo prešli tu granicu modernizacije srpske privrede, dodala je ona.

Brnabić je istakla i da je ovo veliki dan za preduzetnike pošto počinje primena mere za početnike u biznisu koja predviđa oslobađanje plaćanja od poreza na dohodak i doprinosa prvih godinu dana od osnivanja firme, uz uslov da je osnivač u prethodnih godinu dana završio srednju školu
ili fakultet ili je duže od šest meseci na evidenciji nezaposlenih.

Kad osnuju svoje preduzeće do devet zaposlenih u prvoj godini oslobođeni su poreza i doprinosa na zarade, da lakše rade i pokušaju da sprovedu svoje ideje, podvukla je Brnabić.

Ona se zahvalila Vladi Velike Britanije i njenom Fondu za dobru upravu što je uspešno završen projekat "Ka administarciji bez suvišnih papira", kojim je zaokružen regulatorni okvir za razvoj elektronskg poslovanja.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif je naglasio da je njegova zemlja najveći donator e-uprave u Srbiji pošto je opredelila više od 5,2 miliona evra za projekte za njen razvoj.

On je naglasio da se time ostvaruju višemilionske uštede i za državu i za privredu, pošto jedna institucija godišnje proizvede 20 miliona stranica u papiru, čime strada šuma od 1.300 stabala, a njihovo čuvanje košta milion evra.

Predsednik Saveza za e-upravu Željko Tomić je ukazao da će ukidanje pečata, kao prvi korak, veoma značiti privredi, ali da bi trebalo promeniti još 22 propisa da bi Zakon o elektronskom dokumentu, identifikaciji i uslugama od poverenja bio potpuno primenjen.

Foto: FoNet