Dogovor, uz rezerve

|   Info
Socijalno-ekonomski savet (SES) saglasio se danas o izmenama tri zakona, među kojima je i onaj o Penzijsko-invalidskom osiguranju.
Foto: FoNet

Izmena zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju sadrži odredbu po kojom će penali za prevremeni odlazak u penziju onima sa beneficiranim radnim stažom biti ukinuti. Sindikati su ukazali da bi to moralo da se odnosi na sve penzionere kada napune 65 godina života.

Foto: FoNet

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović pozdravio je ukidanje kaznenih poena za deo penzionera koji imaju beneficirani radni staž, ali su sindikati izrazili revolt jer se za ostale kategorije penzionera, koji su silom prilika ostali bez radnih mesta pre 65 godine ne ukidaju ti penali.

Orbović je podsetio da je SES u dva navrata potvrdio takvu odluku, ali ona nije stavljena na dnevni red, jer su se vlasti predomislile.

U SES niko nije bio protiv, ali Međunarodni monetarni fond to ne dozvoljava.

Prema njegovim rečima, penzioneri koji su otišli pet godina pre zakonskog roka u penziju godišnje izguble 2,5 penzije, odnosno jednu celu godinu nemaju penziju.

Orbović je rekao da trenutno 17.300 penzionera ima te kaznene poene.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stoiljković rekao je da postoji nesaglasnost oko načina i metoda kako je trebalo urediti ove izmene PIO, dodajući da ne razume zašto bi do neko plaćao penale do kraja života.

On je rekao da pozdravlja izmene koje su sada učinjene, ali smatra da su na brzinu dostavljene izmene i da je trebalo da drugi način to učiniti.

Foto: FoNet

Ministar rada i zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević rekao je da će se izmene zakona o PIO već sutra naći na sednici Vlade Srbije, a da će u narednom periodu uslediti i ukidanje zakona o privremenom uređenju penzija.

Đorđević je rekao da se za sada ne razmišlja i neće se razgovarati o ukidanju kaznenih penala za ostale kategorije penzionera koji su pre 65 godine otišli u penziju, ukazujući da je to potrebno da bi sistem sa 1,75 miliona penzionera bio održiv.

Put ka paklu je popločan dobrim namerama i ne radi se o hiru, ocenio je Đorđević ukazujući da bi ljudi možda namerno odlazili ranije u penziju, radili neke druge unosne poslove, znajući da će posle 65 godine biti ukinuti penali.

Kada je reč o ukidanju penala onima sa beneficiranim stažom, Đorđević je rekao da se njima, koliko se priznaje beneficirani radni staž, toliko se umanjuje starosna granica i u jednom trenutku bi trebalo da se sretnu sa godinama starosti i da više nemaju penale.

Ako se za 12 meseci priznaje 18 meseci staža, kao na primer kod pilota ili rudara, oni ne bi imali penale sa oko 51. ili 52. godine života, rekao je Đorđević.

Đorđević je najavio da će u petak biti održan kolegijum SES na kojem će se govoriti o minimalnoj ceni rada, a u ponedeljak i sastanak kojem će prisustvovati premijerka Ana Brnabić, posle čega će mediji biti obavešteni o rezultatima.

Predsedavajući SES, ispred Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić rekao je da su se članovi saveta saglasili o izmenama zakona o PIO, kao i izmenama zakona o platama državnih službenika i nameštenika i državnih službenika.

Prema njegovim rečima, usvojene su i inicijative UPS da se u narednom periodu razmatraju izmene zakona o trgovini, zanatstvu i insekcijskom nadzoru.