Đorđević: Ankete, pa prekvalifikacije do traženih zanimanja

|   Info
Da se Srbija suočava sa ozbiljnim populacionim problemima i da je prosečna starost građana preko 40 godina, nije novost. Novo je, međutim, da te činjenice već sada utiču na raspored radne snage i nedostatak određenih kadrova. Na to već neko vreme upozorava ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević, koji za RTS kaže da se utvrđuje šta je od zanimanja potrebno, kako bi se ponudile prekvalifikacije.

Izvor: RTS

Zoran Đorđević je, gostujući u dnevniku RTS-a, rekao da je Vlada uočila da će zbog manjka radne snage u nekim oblastima biti problema i da već sada želi da radi proaktivno, kako bi ti problemi bili manji.

"Sada već imamo manjak radne snage i želja nam je da probamo kroz prekvalifikacije da dođemo do adekvatne radne snage. Ali, želimo da i oni koji rade zadrže svoja radna mesta", rekao je Đorđević.

Naveo je da je ljudima omogućeno da idu na prekvalifikacije, te da je cilj kreiranje novih novih radnih mesta ali i stvaranje kvalifikovanih kadrova.

"Počeli smo od IT sektora, uspeli smo, videli da postoji veliko interesovanje. To je sada popularno zanimanje. Sada idemo preko lokalnih nacionalnih službi, da vidimo šta je potrebno od zanimanja, i radimo tendere da prikupimo ljude koji mogu da ih prekvalifikujemo i da dođemo do kadrova", rekao je Đorđević.

Naveo je da fale kadrovi za "stara zanimanja", varioci, vozači... Dodaje da za neka zanimanja nema ni zainteresovanih.

"Za IT imamo najviše zainteresovanih, javlja se 10 ljudi na jedno potencijalno radno mesto za prekvalifikaciju", kaže Đorđević.

Poručio je da vlada neće stati.

"Ići ćemo dalje, prilagođavaćemo se novim potrebama i uslovima. Želimo da pružimo mogućnost i jednake šanse svima da svako ima pravo da radi", ističe Đorđević.

Što se tiče usklađivanja obrazovanja sa potrebama tržišta, Đorđević kaže da se ranije o tome nije vodilo računa, ali da se sada i na tome radi i da se ide u dobrom pravcu.

"Ministar Šarčević radi na tome, vlada, zajedno radimo i dogovaramo se da radimo zajedno na tome da anketiramo i vidimo šta je to potrebno", rekao je Đorđević i naveo da on već razgovara sa investitorima o njihovim potrebama.

Od prvog jula primenjuje se Zakon o finansijskoj podršci porodicama, koji predviđa veća davanja za novorođenčad, ali i nova pravila za isplatu porodiljske nadoknade. Naime, izbačen je posrednik u plaćanju, tako da sada država direktno uplaćuje novac na račun porodilja. Ministar kaže da neće biti kašnjenja.

"Po zakonu svi imaju pravo na naknadu u određenom procentu od države, koliko god su odsutni zbog porođaja. Što se tiče isplate, biće redovna, i u avgustu očekujemo prvu uplatu za jun", naveo je Đorđević.

Ističe da su prvi put u ovo uključene i poljoprivrednice.

"Svi koji su uplaćivali imaju pravo i na neku nadoknadu", rekao je ministar.

Što se tiče slučaja trudnica i porodilja iz kompanije "Hendi", kaže da se tu čekalo da poslodavac isplati naknade.

"'Hendi' nije isplaćivao – čekamo da on isplati da bismo mi njemu uplatili. U kontaktu smo sa vlasnikom i imamo uveravanja da će to da se desi ovih dana", rekao je Đorđević.
 

 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar