Đorđević: Prekvalifikacijom do radne snage

|   Info
Ministar je ranije upozorio da ukoliko se nešto ne preduzme, Srbija bi za nekoliko godina mogla da ostane bez prodavaca, vozača, pekara, radnika u hotelijerstvu i ugostiteljstvu

Izvor: Tanjug, Prva

Nedostatak radne snage je problem sa kojim se Srbija već suočava, a Vlada Srbije taj problem rešava kreiranjem novih radnih mesta, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom radnika, izjavio je danas ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević.


Ministar je ranije upozorio da ukoliko se nešto ne preduzme, Srbija bi za nekoliko godina mogla da ostane bez prodavaca, vozača, pekara, radnika u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.


"Politika Vlade Srbije jeste kreiranje novih radnih mesta. S druge strane imamo demografsku sliku koja nije baš najboja i upravo iz tog razloga su krenule sve ove mere kada je u pitanju podsticaji za rađanje", rekao je Đorđević za TV Prva.


Ukazao je da Nacionalna služba za zapošljavanje odvaja sredstva za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika kako bi se angažovali svi oni resursi i sprečilo nedostajanje radne sange.


Govoreći o migranstkoj krizi, Đorđević je istakao da u Srbiji trenutno ima oko 4.000 migranata i da se naša država, za razliku od nekih zemalja EU, prema migrantima ponaša odgovorno.


"Time pokazujemo primer dobre prakse kako i na koji način treba da se ophodimo prema migrantima", ocenio je Đorđević i ukazao da oni nisu napustili svoje domove ne iz hira, već zbog pritiska.


S obzirom da među migrantima ima maloletne dece, ministar je istakao da je Ministarstvo za rad preduzelo sve kako bi boravak u Srbiji njima nadoknadio njihovo detinjstvo i pravo na obrazovanje.


"Dolaze pohvale iz EU za takav tretman prema migrantima", rekao je Đorđević.


Podsetio je da migratnima Srbija nije krajinja destinacija, već samo ruta do Zapadne Evrope.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar