Đorđević: Prekvalifikacijom do radne snage

|   Info
Ministar je ranije upozorio da ukoliko se nešto ne preduzme, Srbija bi za nekoliko godina mogla da ostane bez prodavaca, vozača, pekara, radnika u hotelijerstvu i ugostiteljstvu

Izvor: Tanjug, Prva

Nedostatak radne snage je problem sa kojim se Srbija već suočava, a Vlada Srbije taj problem rešava kreiranjem novih radnih mesta, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom radnika, izjavio je danas ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević.


Ministar je ranije upozorio da ukoliko se nešto ne preduzme, Srbija bi za nekoliko godina mogla da ostane bez prodavaca, vozača, pekara, radnika u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.


"Politika Vlade Srbije jeste kreiranje novih radnih mesta. S druge strane imamo demografsku sliku koja nije baš najboja i upravo iz tog razloga su krenule sve ove mere kada je u pitanju podsticaji za rađanje", rekao je Đorđević za TV Prva.


Ukazao je da Nacionalna služba za zapošljavanje odvaja sredstva za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika kako bi se angažovali svi oni resursi i sprečilo nedostajanje radne sange.


Govoreći o migranstkoj krizi, Đorđević je istakao da u Srbiji trenutno ima oko 4.000 migranata i da se naša država, za razliku od nekih zemalja EU, prema migrantima ponaša odgovorno.


"Time pokazujemo primer dobre prakse kako i na koji način treba da se ophodimo prema migrantima", ocenio je Đorđević i ukazao da oni nisu napustili svoje domove ne iz hira, već zbog pritiska.


S obzirom da među migrantima ima maloletne dece, ministar je istakao da je Ministarstvo za rad preduzelo sve kako bi boravak u Srbiji njima nadoknadio njihovo detinjstvo i pravo na obrazovanje.


"Dolaze pohvale iz EU za takav tretman prema migrantima", rekao je Đorđević.


Podsetio je da migratnima Srbija nije krajinja destinacija, već samo ruta do Zapadne Evrope.