Đorđević: Penzioneri su naš pioritet, od danas veće penzije

|   Info
Ministar za rad Zoran Đorđević je rekao da je borba za bolji materijalni položaj penzionera prioritet, i ne treba da se ostane samo na obećanjima. Kako kaže, sve promene u zakonu su išle u korist penzionera i PIO fonda.


Izvor: SNS press

- Od 1. oktobra penzije će biti veće, kao što je naš predsednik rekao, od 8 do 13,2 odsto što ja mislim da je odlična vest nakon tako dugo godina. U novembru će biti isplaćena ova veća peznija u oktobru. Iako opozicija ne voli da čuje, svi građani Srbije treba da osete boljitak ukoliko država bolje funkcioniše - kaže ministar Đorđević.

- Mi smo gledali da sve što je manjkavost u prethodnom zakonu, od ukidanja M4 obrasca do pojednostavljanje administracije - dodaje ministar, dodajući da je i dosta građana, a naročito oficira, koji su radili u bivšim jugoslovenskim republikama gde je godina staža priznavana koeficijentom jedan, koji je inače najniži koeficijent, sada će to biti malo drugačije rešeno.

- Dobiće veće penzije ili će biti nekog usklađivanja - ističe ministar Đorđević.

Država želi da pomaže majkama na najbolji mogući način

Prema rečima ministra Đorđevića navodna kampanja u koju su upletene trudnice i porodilje je krajnje nepotrebna i to je jedan politički protest i korišćenje majke u negativne svrhe.

- Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom nije nikakva socijalna pomoć i namenjen je budućim porodiljama. Mi imamo dva načina kako možemo da brinemo o porodiljama. Srbija to radi mnogo bolje od drugih zemalja. Mere koje mi dajemo pokazuju jednu odgovornost prema porodiljama i nije želja da nateramo nekog da ima decu - ističe Đorđević.

- Sa jedne strane zavisi koliko majka radi i koliku platu ima. Imamo roditeljski dodatak i to daje država u skladu sa svojim budžetom. O tome se ne priča. Ako želimo nešto da pomognemo njima, ne smemo da rušimo sistem. Nije isto da neko ko je uplaćivao mesec dana, i nekog ko je uplaćivao više prima isto. Želimo da podstičemo i pomažemo budućim majkama i porodiljama, ali ne na uštrb građana koji uplaćuju u budžet - dodaje ministar.

Država ne posustaje u brobi protiv rada na crno

Zaštitnik građana je pohvalio mere države u borbi protiv rada na crno.

- Borba protiv sive ekonomije i rada na crno biće maksimalne, nema privilegovanih i svi će biti kažnjeni - smatra Đorđević dodajući da Ministrstvo sada otovreno priča o tome.

- Imate besplatan telefon i gde prijavljujete nekoga i morate da dobijete povratnu informaciju. Biće na sajtu svi oni koji ne rade u skladu sa zakonom - dodaje mnistar.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.