Država neće ostaviti ni jednog starog čoveka na ulici

|   Info
Srbija je na dobrom putu da se u staračkim domovima najpre smanje, a vremenom i potpuno nestanu liste čekanja. Naime, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja krenula je u akciju kojom bi privatni licencirani domovi, uz subvencije države, i državni domovi za stare trebalo da postanu ravnopravni. Šta o pomenutoj, ali i drugim idejama, stanju u državnim domovima za stare, planovima i perspektivama kažu u smederevskom Domu za stare i penzionere?

U Srbiji zasad ima 40 državnih ustanova i 174 licencirana doma za stare u privatnom vlasništvu. U državnim je oko 9.000 mesta, dok je u privatnim još oko 5.000. Popunjenost kapaciteta u državnom sektoru za stare je 90 odsto, dok je popunjenost privatnih kapaciteta 71 odsto. Ukoliko sistem subvencionisanog smeštaja za stare u privatnim domovima zaživi, oko 600 najstarijih građana koji se nalaze na listama čekanja za mesto u državnom domu već bi na jesen moglo da bude smešteno u nekom od licenciranih privatnih domova širom Srbije. Drugim rečima, u privatnim domovima na ovaj način već u startu moći će da se smesti polovina od ukupnog broja ljudi koji su trenutno na listi čekanja za mesto u domu, a vremenom i druga polovina. Po mišljenju ministra Zorana Đorđevića to je dobar način da država izađe u susret privatnom sektoru, smanji troškove tim domovima i popuni njihove kapacitete. Ujedno na taj način skratiće se liste čekanja u državnim domovima za stare, a vremenom i sasvim nestati.

Ukoliko sistem koji je predložilo nadležno ministarstvo ne zaživi, ne treba se zbog toga mnogo brinuti, jer država sigurno neće dozvoliti da bilo ko od naših najstarijih sugrađana ostane na ulici.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar