Međunarodni dan starih

|   Info
Srbija je zemlja starih, svaki peti stanovnik je stariji od 65.godina. Povodom obelezavanja Medjunarodnog dana starih, Suzana Paunovic direktorka Kancalarije za ljudska i manjinska prava naglasila je da se Vlada Srbije bavi položajem starijih i da je rezultat takvih posvećenih napora i najvaljeno povećanje penzija koje će otpočeti upravo od danas 1.oktobra.
foto:Tv Kopernikus

 

 

Starije osobe u Srbiji suočavaju se s brojnim ekonomskim, socijalnim i zdravstvenim izazovima, a žene su u znatno lošijem položaju. Ovogodisnji dan  starih obelezava se pod sloganom „Nasi stari niste sami“. Suzana Paunović direktorka Kanacelarija za ljudska i manjinska prava izjavila je briga o ljudima trećeg doba prioritet Vlade Srbije koja će i dalje aktivno nastaviti sa porškomstarijim osobama i poboljšanjem njihovog materijalnog položaja.

„U narednom periodu pored ekonomskog položaja nastavljamo da se posvećeno bavimo i pitanjima razvoja usluga u zajednici pre svega onih koji se tiču socijalnih i zdravstvenih usluga koje su potrebne našim starijim sugrađanima. Pitanjima borbe protiv diskriminacije je i predrasuda koje ovo društvo nosi neretko kada su u pitanju naši stariji sugrađani se moramo boriti zajedno.“ naglašava  Suzana Paunović

Obeležavanjem dana starijih naglašava se potreba da se kod starijih osoba smanji osećaj da su zaboravljeni i marginalizovani, kao i da se istakne značaj mera podrške starijim osobama. Nadežda Satarić, iz Udruženja Amiti naglašava da je Srbija zemlja starih, da imamo svakog petog stanovika straijeg od 65 godinai da zato imamo velike izazove u zbrinjavanju starijih osoba.

„Veoma težak socijalni i materijalni položaj nemalog broja starijih ljudi. Ono što je dobro posle četiri godine ukinut je zakon o smanjenju penzija penzionerima i več sa penzijama od prvog oktobra osetiče dobrobit. “

Generalna skupstina Ujedinjenih nacija 1990.godine proglasila je 1.oktobar kao Medjunarodni dan starih sa željom podizanja javne svesti o ulozi starijih  osoba u društvu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar