Dualno obrazovanje-saradnja Austrije i Srbije

|   Info
Srbija danas ima 10 puta više đaka koji učestvuju u dualnom obrazovanju u odnosu na pre tri godine kada je ova cela pričala započela kod nas. Predsednik Prvredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da se u četvrtak očekuje potpisivanje ugovara između 7 austriskih kompanija i Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu za dualno obrazovanje još 30 učenika ove škole.
foto:Tv Kopernikus

Dualno obrazovanje ima za cilj usklađivanje sistema obrazovanja sa potrebama tržišta rada, što se postiže kroz metodologiju upisa u srednje  škole koja se zasniva na sagledavanju potreba privrede na lokalnom ili regionalnom nivou. Kroz projekat koji su realizovali privredna komora srbije i privredna komora Austrije od februara 2017 u Trgovačkoj školi u Beogradu organizovano je obrazovanje za celu generaciju učenika prvog razreda trogodišnjeg profila trgovca. U četvrtak bi trebalo da bude potpisan novi ugovor između škola i austrijskih kompanija a samom činu potpisivanje trebalo bi da prisustvuje i Austrijski predsednik.

„Ono što će posebno zanimljivo biti jeste da čemo ali i predsednik Austruje tome prisustvovati sa jednom Austrijskom kompanijom potpisačemo ugovor sa Saobračajno-teničkom školom u Zemunu za profil saobračajnog tehničara i logističara, to je jedan profil koje su ove kompanije prepoznale“

Sa uvođenjem dualnog obrazovanja započelo se 2013,godine kroz različite projekte podržane od zemalja Nemačke Austrije i Švajcarske. Najpre su kroz podršku GIZ-a u sistem uvedena tri obrazovna profila-industrijski mehaničar, električar i bravar zavarivač,a zatim su 2016,godine kroz podršku Austrije, razvijeni obrazovni profili trgovac i tehničar za logistiku i špediciju,a kroz podršku Švajcarske obrazovni profil operater za izradu nameštaja.

„Ono što posebno vidimo kroz ovih dve ipo godine koliko aktivno učestvujemo u ovom procesu uvođenja dualnog obrazovanja,interesovanje samih kompanija je 10 puta više, broj kompanija se sa 40 povečao na 600, to je pokazatelj koji dovoljno govori o tome da privreda zaista treba kvalifikovanu radnu snagu“

Privredna komora Srbije na zahtev kompanija razgovara sa vladom Srbije kako država može da mogne i da podstakne ovaj vid obrazovanja i da pomogne samim kompanija ali i malim i srednjim preduzećima koji su uključeni u ovu priču. Zakonom o dualnom obrazovanju su regulisana prava, obaveze svih učesnika- poslodavaca, škola, i učenika, a velika  odgovornost  je data samoj Privrednoj komori Srbije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar