"Reformom do ušteda, novi Zakon o dualnom obrazovanju"

|   Info
Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će reforma visokih škola strukovnih studija u Srbiji dovesti do ušteda.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: Beta, B92

Ta reforma, kako je naveo, omogućiće bolju kontrolu države nad trošenjem finansijskih sredstava, a privreda će na taj način moći da doprinese obrazovanju neophodnih kadrova.

Komentarišući nedavno održan sastanak sa Savetom za reformu visokih strukovnih studija, Šarčević je za televiziju Pink rekao da najveći problem u tim školama nije ni kvalitet studija ni nesvrsishodno trošenje budžetskog novca, već nepostojanje transparentnosti i kontrole Ministarstva obrazovanja nad njima.

Šarčević je kazao i da visoko strukovno obrazovanje treba da zavisi od privrednih subjekata i najavio novi zakon o dualnom visokom obrazovanju.

On je rekao i da će spajanjem pojedinačnih visokih škola strukovnih studija, pored dekana i rektora kao nadzornih organa, te institucije dobiti i akademiju kao dodatni nivo nadzora, kao i da će dobiti dodatne rukovodioce, odnosno menadžere.

On je podsetio da je po novom zakonu o visokom obrazovanju najvišim obrazovnim institucijama u zemlji omogućeno da osnivaju kompanije, u čemu će upravo menadžeri imati najveću ulogu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar