Šarčević: Cilj reforme podići kvalitet strukovnog obrazovanja

|   Info
Savet za reformu visokih strukovnih studija razmatrao je predloge za reformu visokih strukovnih škola. Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je osnovni cilj da se u skladu sa zakonom podigne kvalitet strukovnog obrazovanja, urede statuti i finansije.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: Tanjug

Na sednici Saveta za reformu visokih strukovnih studija razmatrani su predlozi koje je uradila uža Radna grupa koja se bavi reformom visokih strukovnih škola. Među predlozima bili su i principi na kojima bi se visoke strukovne škole spajale, kao i principi upravljanja tim ustanovama.

Prema rečima ministra, u izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju biće mnogo novih rešenja, a predviđeno je i da se na nivou Akademije visokih strukovnih studija uvede funkcija menadžera.

Šarčević navodi da se ne treba plašiti da će prilikom spajanja ustanova "manje uspešna škola biti na teretu uspešnije".

"Ovo telo će napraviti mehanizme da se to ne desi", ističe Šarčević.

Šarčević kaže da je jedan od ciljeva Ministarstva privlačenje stranih studenata i učenika.

"Ne možemo ih privlačiti time što će biti nelegalnih odeljenja, neakreditovanih modela, bilo da je osnivač država ili privatno lice. Sprečićemo i da se iz regiona prelivaju takve škole kod nas", ističe ministar.

Predsednik Saveta prof. dr Branislav Jeremić, koji je i potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ocenjuje je da se visoke škole moraju transformisati i da je globalni predlog da se spajanje radi po teritorijalnom principu.

Jeremić je ponovio da je cilj da se podigne kvalitet i naveo da postoji dobra saradnja Ministarstva prosvete i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar