Uskoro Agencija za kvalifikacije

|   Info
Agencija za kvalifikacije Srbije biće osnovana do kraja ove godine, rekli su danas iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, navodeći da je Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija u Srbiji usklađen sa evropskim okvirom kvalifikacija.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je danas na konferenciji o Nacionalnom okviru kvalifikacija u Srbiji (NOKS) rekao da bi Agencija 2020. godine trebalo da počne da radi i najavio da će Ministarstvo u visokom obrazovanju do februara postaviti stvari "na svoje noge".

Šarčević je u Palati Srbija izjavio da je Zakon o NOKS, koji je usklađen sa evropskim okvirom kvalifikacija, stvorio dobru osnovu da se procesi u toj oblasti pokrenu.

Poslodavce smo uključili u sva tela u zoni visokog obrazovanja, rekao je Šarčević, navodeći Agenciju za nacionalne akreditacije i Savet za visoko obrazovanje.

Foto: FoNet

Prema njegovim rečima, najvažnije je da na međunarodnim konferencijama Srbija bude ravnopravna u postizanju kvaliteta obrazovanja i priznavanju diploma.

Šarčević je rekao da je Ministarstvo prosvete tokom leta pokrenulo kampanju da se uredi visoko strukovno obrazovanje i počna reforme visokog obrazovanja kako bi se do februara "sve postavilo na svoje noge".

Onda će, kako je objasnio ministar, kroz obavezno mišljenje poslodavaca, država dobiti ocene kakvi su joj maturanti srednjih škola i studenti kao radnici.

Taj indikator kvaliteta daće nam povratnu informaciju da li smo posao u obrazovanju dobro uradili i onda ćemo biti u prilici da 'ceo taj okvir uljudimo', Agencija, Savet i sektorska veća su samo deo sistema, uhvatili smo dobar vetar da ovo krene kako je trebalo i ranije, zaključio je Šarčević.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar