Srbija punopravni član programa Erasmus

|   Info
Srbija je danas zvanično postala punopravna članica programa Erasmus plus, najvećeg obrazovnog programa Evropske unije, čija su sredstva 14,7 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Sporazum kojim je pristupanje tom programu ozvaničeno, danas su u Briselu potpisali ministar prosvete Mladen Šarčević i evropski komesar za kulturu, omladinu i obrazovanje Tibor Navračič.

Osim Srbije, status punopravne članice Erasmus+ programa ima još pet zemalja koje nisu članice EU - Norveška, Turska, Lihtenštajn, Makedonija i Island.

Erasmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport.

Erasmus+ pomaže konstantnom razvoju obrazovnog sistema Srbije kroz podršku projektima koji u svojoj osnovi imaju teme koji su u skladu sa nacionalnim prioritetima Srbije u oblasti obrazovanja.

Obrazovne ustanove Srbije dobijaju preko ovog programa i sredstva za projekte koji podržavaju razvoj, primenu inovativnih praksi i razmenu iskustava na evropskom nivou.

Zaposleni u institucijama, kao i učenici, mogu da odlaze na kratkotrajne razmene u evropske zemlje.

Trenutno je u toku više od 300 projekata u kojima učestvuju škole, omladinske organizacije, univerziteti, preduzeća…

Kroz ove projekte se razmenjuje više od 2.000 studenata i više od 300 nastavnika, učenika i omladinskih radnika godišnje.

Sa punopravnim učešćem u Erasmus+ programu, mogućnosti za stručno usavršavanje u inostranstvu će biti povećane.

Srbija i njene obrazovne institucije su učestvovale u Erasmus+ programu od početka, 2014. godine, ali u ograničenom kapacitetu, odnosno kao partnerska zemlja u regionu zapadnog Balkana.

Od početka Erasmus+ programa 2014. godine, Srbija je prva u regionu zapadnog Balkana i po broju odobrenih projekata i po količini sredstava i po broju ljudi koji odlaze na razmene u zemlje EU.

Do sada su obrazovne institucije, kao i organizacije koje se bave mladima učestvovale u projektima ukupne vrednosti veće od 67 miliona evra za sve vrste projekata u okviru Erasmus+ programa, a broj nastavno-naučnog osoblja, studenata i učenika koji su u tom periodu otišli na međunarodne razmene u evropske zemlje je veći od 5.800.

U oblasti preduniverzitetskog obrazovanja, Srbija je 2017 dobila milion evra, prošle godine 1,7 miliona evra, a punopravnim učešćem u Erasmus+, budžet će se konstantno povećavati.

Status punopravne članice Erasmus+ programa je jedan od predviđenih koraka ka članstvu u EU u okviru Pregovaračkog poglavlja 26: obrazovanje i kultura.