Brnabić: Reformišemo obrazovanje, mladi da uče kako da misle

|   Info
Vlada Srbije preduzima veliki broj reformi obrazovnog sistema kako bi pripremila društvo za drastične promene u dobu ubrzanih tehnoloških promena, poručila je premijerka Ana Brnabić.
Foto: Fonet

Ona je u autorskom tekstu za list Politika navela da je cilj Vlade Srbije da obrazovni sistem "nauči mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle".

"Očekuje se da će današnji srednjoškolci tokom svoje karijere imati više od deset zanimanja tokom svoje karijere. Prema Svetskom ekonomskom forumu, učenici današnjih osnovnih škola baviće se zanimanjima koja još ne postoje", ocenila je Brnabić.

Ona je navela da je početak tog puta bilo prošlogodišnje uvođenje programiranja kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, kao i uvođenje posebnih odeljenja za nadarene za informatiku i tehnologiju.

"Od septembra će tih odeljenja biti 40. Deo reforme obrazovanja je u uvođenje dualnog i preduzetničkog obrazovanja koje priprema mlade za tržište rada", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da je prošle godine oko 1.500 učenika bilo uključeno u program dualnog obrazovanja, da će ih ove godine biti dva i po puta više, što nije dovoljno za sve koji su izrazili interesovanje upravo za takav vid obrazovanja.

Navela je i da je za pilot-program "Digitalni udžbenik-digitalni nastavnik" država ove godine izdvojila 307 miliona dinara, a da je kroz pilot-projekat "E-prosveta" prošlo 480 škola sa 25.600 nastavnika i 217.000 učenika.

"Nastavnicima je (na taj način) za tri četvrtine smanjeno vreme koje su trošili na administraciju, koje sada mogu da posvete učenicima i njihovom razvoju, a broj izostanaka je prepolovljen", rekla je Brnabić.

Dodala je i da Srbija razvija informatičku strukturu i da ove godine na domaćim fakultetima ima 20 odsto više studenata na tehničkim fakultetima.

Brnabić je najavila da će ove godine biti omogućen prijem 1.000 doktoranata na naučnoistraživačke projekte Ministarstva prosvete i da će sa radom početi Fond za nauku sa budžetom od oko pet milijardi dinara.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar