Otvorena Evropska noć istraživača

|   Info
Trinaesta Evropska noć istraživača, koja se ove godine održava pod sloganom "Istražuj kroz noć, u znanju je moć", otvorena je danas u Francuskom institutu u Beogradu.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Evropska noć istraživača održava se danas u 26 gradova širom Srbije, a u nekim gradovima i sutra.

U Beogradu će 13. Evropska noć istraživača biti održana danas i sutra na desetak lokacija, među kojima su Biblioteka grada Beograda, gde će početi Naučni lov na blago, tržni centar "Big fešn", Centar za promociju nauke, Muzej Vuka i Dositeja, Fakultet za fizičku hemiju.

Evropska noć istraživača posvećena je popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu, a svi sadržaji su besplatni.

Patrik Šmelcer iz Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji rekao je da mu je drago što EU daje finansijsku podršku "nečemu u čemu svi mogu da istražuju svoju strast i unaprede svoje znanje prema nauci".

Svi mi delimo, na neki način, strast prema tome da učimo, otkrivamo i upoznajemo nešto novo, a ovo je prava prilika da izađemo u petak uveče u veče zabave, i to one naučne, rekao je Šmelcer.

Ataše za saradnju ambasade Francuske u Srbiji Bertran Mije rekao je da je Evropska noć istraživača nezaobilazan događaj u nauci, koji je veoma zapažen i svake godini privlači veliki broj posetilaca, kako u Srbiji, tako i u drugim zemljama širom Evrope.

Foto: FoNet

On je rekao da se danas u Francuskoj u 12 gradova održava Evropska noć istraživača i to je jedan od najposećenijih događaja.

Mije je rekao da ovaj događaj privlači publiku, jer je to zabavan način otkrivanja misterija nauke, a sve aktivnosti su svima dostupne.

On je rekao da će u Francuskom institutu u Beogradu zainteresovani, između ostalog, imati mogućnost da saznaju nešto o privatnom životu istraživača, kao i o ulozi naučnica u globalnim otkrićima.

Koordinatorka ReFocuS 2.0 projekta Tanja Adnađević je rekla da žele da pokažu istraživače kao malu decu, ljude koji imaju osobine, kao što su radoznalost, maštovitost, znatiželja, kreativnost, koje su bitne za čitav istraživački proces.

Koordinatorka SCIMFONICOM 2018-19 projekta Aleksandri Divac Rankov rekla je da im se ove godine više od 300 naučnika iz eminentnih naučnih i kulturnih institucija pridružilo u pravljenju programa i osmišljavanju onoga što će prikazati posetiocima.

Naš projekat je ove godine fokusiran na to da pokažemo kako izgleda put naučne ideje od laboratorije pa sve do njene realizacije, do njenog ulaska u vaš svakodnevni život. Zbog toga je naziv našeg projekta Put od B do A, od bazične nauke do aplikacije, rekla je ona.

Evropska noć istraživača finansirana je iz programa "HORIZON 2020", najvećeg programa EU za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Foto: FoNet