"Duboka zabrinutost" zbog eventualne korekcije granica između Srbije i Kosova

|   Info
Trojica bivših visokih predstavnika u BiH u pismu visokoj predstavnici za spoljnu politiku EU Federiki Mogerini izrazili su zabrinutost zbog eventualne korekcije granica između Srbije i Kosova i posledica koje bi to imalo po BiH.
Karl Bilt. Foto: YouTube printscreen

Izvor: FoNet

U otvorenom pismu Federiki Mogerini, kao i ministrima spoljnih poslova članica EU, Karl Bilt, Pedi Ešdaun i Kristijan Švarc-Šiling izrazili su "duboku zabrinutost" zbog izjava zvaničnika EU koji su spremni da podrže dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Tačija, a koji uključuje razmenu teritorija između Srbije i Kosova putem "korekcija granica".

Kristijan Švarc-Šiling. Foto: YouTube printscreen

Oni su naveli da strahuju da pomeranje granica u tako nestabilnom regionu "neće rešiti podelu, već da će je produbiti" i ukazuju na negativne posledice po BiH.

"Dovoljno dobro poznajemo Bosnu i Hercegovinu da znamo da će to pružiti podršku onima koji žele da razore tu zemlju i koji već dugo pozivaju na povratak stanja od pre Dejtona, uništavajući sve ono na čemu smo mi i naši bosanskohercegovački partneri radili više od dve decenije", navodi se u pismu.

Bivši visoki predstavnici dodali su da poznaju EU i Evropu dovoljno dobro da znaju da su "nas naši principi i naša krvava istorija naučili da održivi mir može doći samo kada naučimo da živimo u multietničkim zajednicama, umesto da prekrajamo granice kako bismo kreirali monoetničke zajednice".

"Nijedna politika nas ne vraća više u podele i sukob na Balkanu, kao ova koju neki sada očigledno podržavaju", zaključuje se u otvorenom pismu trojice bivših visokih predstavnika u BiH.

Pedi Ešdaun. Foto: YouTube printscreen

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar