Granice nisu sveto pismo

|   Info
Dragišić: Kompromisni dogovor Beograda i Prištine moguće je postići.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Kompromisni dogovor Beograda i Prištine moguće je postići, jer će albanska strana, uprkos maksimalističkim zahtevima, morati da pristane na kompromis zbog značajnog poboljšanja odnosa Srbije i SAD, izjavio je FoNetu poslanik Srpske napredne stranke (SNS) i profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.

On je, u okviru serijala razgovora Kosinus, novinaru Davoru Lukaču rekao da albanska strana polako shvata da kompromis uvek kao posledicu ima da se od nečega mora odustati.

Prema stavu Dragišića, najbolje bi bilo da Srbija i Kosovo postignu direktan dogovor, jer bi to onda sve međunarodne faktore stavilo pred svršen čin.

Postoje oni koji bi se bunili, kojima ne odgovara mir na Balkanu, ukazao je Dragišić, koji nije za opciju međunarodne konferencije.

Ukoliko dođe do bilo kakve međunarodne konferencije, onda bi se, kako je objasnio, umesto o interesu srpskog i albanskog naroda, raspravljalo o interesu velikih sila.

To je narodima na Balkanu uvek donosilo neseću, konstatovao je Dragišić i ponovio da je zato mnogo bolje, ukoliko je to moguće, da Beograd i Priština direktno postignu sporazum.

On je za to da se nađe kompromisno rešenje, jer tvrdi da zamrznuti konflikt ničemu ne vodi.

Za zamrzavanje konflikta su potrebne dve strane. Oni koji se zalažu da Srbija zamrzne konflikt, gube iz vida da ona ne može sama da zamrzne konflikt, napomenuo je Dragišić.

Prema njegovim rečima, svako rešenje koje je posledica sporazuma dve strane neuporedivo je bolje od svakog konflikta.

Ideju o "razgraničenju" Dragišić vidi kao realnu, jer se "Srbija i Kosovo nikada nisu razgraničili da bi se ponovo uspostavila neka nova granica".

Granice nisu "sveto pismo". Mislim da je ideja o razgraničenju, koje bi bilo realno, pravična, ocenio je Dragišić.

On smatra i da je za Srbiju u ovom trenutku apsolutno neprihvatljiva stolica Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN).

Upitan o referendumskom izjašnjavanju građana Srbije o Kosovu, Dragišić je odgovorio da bi trebalo videti kakav bi bio dogovoreni sporazum i da li je, prema Ustavu, referendum neophodan.

Generalno, nisam pristalica referenduma kao takvih, osim ako Ustav to izričito traži. Srbija ima funkcionalne organe vlasti koji treba da donose odluke, objasnio je Dragišić.

On ističe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio većinsku podršku naroda, pa je uveren da bi isto bilo i sa sporazumom koji postigne o Kosovu.

Za Dragišića je "Kosovo kolevka srpskog identiteta i srpske kulture, istopijsko mesto nastanka srpske države".

"Ono ima izuzetno veliki emotivni značaj, i za mene i za sve ljude koje poznajem", naglasio je Dragišić, ali je predočio da su "emocije jedno, a realan politički život drugo".

"Siguran sam da je, kroz sporazum na kojem radi Vučić, moguće postići da se pomiri i jedno i drugo - realnost i da emocije ne budu povređene", zaključio je Dragišić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar