"I da bude razgraničenja, pet zemalja neće priznati..."

|   Info
Malo je verovatno da ideja o priznanju Kosova u zamenu za teritorijalne ustupke može naići na nepodeljenu podršku u samim zemljama i u Evropskoj uniji.

Izvor: Dojče vele

To kaže za Dojče vele Majkl Lej, stručnjak Nemačkog Maršalovog fonda.

“U okviru Evropske unije bilo bi skoro nemoguće iznalaženje konsenzusa u prilog promeni teritorijalnog statusa kvo između Srbije i Kosova. Malo je verovatno da ideja o priznanju Kosova u zamenu za teritorijalne ustupke može naići na dovoljnu podršku među Srbima i Kosovarima ili pak kod pet članica EU koje odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova. Podela je bazirana na traganju za etničkim čistunstvom umesto na neophodnosti da se živi zajedno u multikulturnim društvima. Taj pristup ima tragičnu istoriju na Balkanu i nije na liniji principa EU. Članice će biti na posebnom oprezu zbog spoljnih pritisaka s obzirom na jačanje uloga Rusije i Kine na Balkanu”, navodi Lej.

On ističe i da ostaje da se vidi da li bi članice koje tradicionalno favorizuju Srbe bile spremne da odobre izjašnjavanje o pomeranju granica.

Upitan za stav Španije, Grčke, Kipra, Rumunije i Slovačke kaže da dogovor o razgraničenju ne bi izazvao automatsko priznavanje Kosova.

“Primedbe koje pet država EU koje nisu priznale Kosovo imaju na secesiju vezane su za njihove sopstvene političke dileme kod kuće i nisu primarno način podrške Srbiji. Te primedbe bi ostale određeno vreme čak i u malo verovatnom slučaju da Srbija i Kosovo postignu dogovor”, istakao je Lej.

Prema njegovim rečima, stolica za Kosovo u UN će u dogledno vreme verovatno ostati neispunjena želja, “iako se mogu naći različite praktične forme saradnje”.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar