Protiv cepanja Srbije

|   Info
Za Srbiju je neuporedivo bolji zamrznuti konflikt na Kosovu, nego brza rešenja, pošto podele i zamena teritorija vode cepanju Srbije, izjavio je FoNetu glavni i odgovorni urednik lista Geopolitika, Slobodan Erić.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Podela Kosova, koju predlaže državni vrh Srbije, po kojoj bi severni deo pripao Srbiji, a srpski manastiri imali poseban status, nije dobra, ocenio je Erić, u okviru serijala razgovora Kosinus.

On je novinaru Milenku Obradoviću rekao da nije dobar ni predlog za zamenu teritorija koji zagovaraju separatističke vlasti u Prištini.

Predlozi za brzo rešenje kosovskog problema nisu realni, smatra Erić, uveren da državni vrh Srbije i sepratističke vlasti u Prištini za tako nešto nemaju unutrašnju podršku, a ni podršku međunarodne zajednice.

Foto: televizija Kopernikus

On smatra da je saopštenje Sinoda Srpske pravoslavne crkve iz maja ove godine, kojim se Crkva usprotivia podeli i priznavanju nezavisnosti Kosova stvorilo nepremostivu prepreku za takve scenarije.

Erić ukazuje da bi rešenje kosovskog problema uz gubitak teritorije stvorilo i nepremostive podele unutar srpskog društva.

"Zamrznuti konflikt je bolji, jer će međunarodne pozicije Srbije u budućnosti biti neuporedivo jače", očekuje Erić i ističe promene na čelu SAD dolaskom Donalda Trampa, uz jačanje patriotskih i desnih stranaka u Evropi.

Kao primer, on je pomenuo i dolazak na vlast Slobodarske partije Austrije, ali i italijanske Lige za sever, za čije lidere kaže da su naklonjeni Srbima.

"Videćemo rezultate izbora za Evropski parlament", rekao je Erić, koji predviđa da će na tim izborima kao jače izaći stranke desnice.

Prema Eriću, u prilog zamrzavanja kosovskog konflikta govori i podatak da natalitet opada i kod Albanaca, a ne samo kod Srba, kao i da veliki broj Albanaca odlazi sa Kosova.

Mislim da kompromis u ovom trenutku nije moguć, rekao je Erić i naveo da bi, u eventualnim pregovorima o brzom rešenju, Srbija trebalo da insistira da Kosovo ostane u njenom sastavu.

Albancima bi bio dat najviši stepen autonomije koji poznaje Evropa, objasnio je Erić i podvukao da su Albanci na Kosovu i Metohiji i dalje građani Srbije i da neki od njih koriste pravo na lečenje i putovanje uz korišćenje srpskog pasoša.

On nije saglasan sa stavovima da Srbija ne bi znala šta da radi sa Kosovom kada bi se ono vratilo u njen sastav, jer bi Albanci činili 30 odsto biračkog tela.

Foto: FoNet

Mislim da su takvi stavovi duboko pogrešni, rekao je Erić, koji očekuje promenu odnosa snaga u svetu i prestanak bezuslovne podrške zapadnih zemalja albanskoj strani.

On veruje da je moguće da jedan deo albanske političke elite na Kosovu zauzme drugačiji stav od onoga koji zagovara sadašnje rukovodstvo nastalo iz ratne OVK.

Možda deo političke elite Albanaca bude za sporazum sa Srbijom, prognozira Erić i podseća da su Albanci živeli i u Kraljevini Srbiji i u Kraljevini Jugoslaviji, a posle i u socijalističkoj Jugoslaviji i Republici Srbiji.

Mislim da bi trebalo da ukazujemo koliko su Albanci ekonomski napredovali u vreme tog zajedničkog života i koliko su se obrazovno emancipovali, sugeriše Erić.

Prema njegovom stavu, problem je što u ovom trenutku nema komunikacije sa Albancima i što mladi Albanci ne znaju srpski jezik.

Erić predlaže da Srbija pokrene politički neutralan televijski kanal na albanskom jeziku za emitovanje programa iz Srbije.

On se protivi ideji o razgraničenju, jer smatra da to znači cepanje Srbije.

Unutar autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, možda bi trebalo da postoji neka vrsta uslovnog teritorijalnog razgraničenja između srpskog i albanskog dela ili barem u podeli nadležnosti, smatra Erić.

Foto: televizija Kopernikus

On ne veruje u sposobnost Brisela da posreduje u pronalaženju rešenja za Kosovo i smatra da velike sile moraju da daju garancije za primenu eventualnog sporazuma.

"Mislim da Brisel nema kapacitet da taj proces isprati do kraja, a nije se pokazao ni kao neutralan posrednik i domaćin u pregovorima", ukazao je Erić.

Bez velikih sila se ne može, uveren je Erić, koji precizira da garancije za sprovođenje eventualnog rešenja moraju da daju SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Rusija i Kina.

Uslov je naravno da se i mi, Srbi, saglasimo sa sporazumom, naglasio je Erić, koji se protivi da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN), jer bi to bio jasan znak da je Srbija priznala Kosovo.

Upitan da li bi građani Srbije trebalo da se o eventualnom rešenju za Kosovo izjasne na referendumu, Erić je odgovorio da teritorijalni integritet i celovitost zemlje ne mogu da budu predmet izjašnjavanja.

"Mi nemamo ni zakonsko, ni moralno pravo da o tome odlučujemo, jer Kosovo i Metohija, kao i ostali delovi teritorije Srbije, nisu svojina ove generacije", objasnio je Erić.

On smatra da današnje generacije u tom smislu nemaju vlasnička, nego samo korisnička prava.

Za Erića je Kosovo i Metohija teritorija od posebne važnosti za čuvanje nacionalnog i duhovnog identiteta srpskog naroda.

Kosovo je duboko prisutno u kolektivnoj svesti srpskog naroda i to mnogo više nego što mi vidimo i što to potvrđuju istraživanja javnog mnjenja, tvrdi Erić.

On misli da se tu ne radi o kosovskom mitu, nego o kosovskom zavetu, i da Srbi njime ne slave nikakav poraz, već visoki etički i politički čin srpske vojne i političke elite u boju na Kosovu 1389.godine.

"Taj visoki etički čin je nadahnjivao generacije Srba i to je duboko uticalo, ne samo na svest i identitet srpskog naroda, nego i na njegovu karakterologiju", zaključio je Erić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar