Đukanović: Priština nema prostora da izbegava ZSO

|   Info
Ozbiljnijeg nastavka dijaloga neće biti dok ne bude usvojena završna verzija statuta ZSO, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović.


Izvor: Tanjug

On dodaje da Priština pokušava da prolongira uspostavljanje ZSO.

Đukanović je za RTS ocenio da će EU sada više insistirati da do konačnog dokumenta dođe, kao i da veruje da je cilj da u narednih mesec dana Upravljački tim obavesti EU dokle se stiglo.

"Mislim da će naredna runda dijaloga biti početkom septembra i da do tada Priština mora da da neke obrise statuta ZSO. Priština nema više objektivno prostora da izbegava formiranje ZSO više od pet godina", rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, postoji značajan prostor za konačan dogovor Beograda i Prištine.

"Ne verujem da će normalizacija uključivati radikalne scenarije. Mislim da će u ovom trenutku SAD sa racionalnijim pristupom izvršiti pritisak na Prištinu", uveren je on.

Govoreći o porukama koje stižu iz Hrvatske, Đukanović kaže da početak avgusta i obeležavanje onoga što se desilo uvek dovodi do uzavrelih strasti.

"Bitno je da dođe do neke vrste razgovora o otvorenim pitanjima. Nikada se Srbija i Hrvatska neće složiti oko onoga što se desilo devedesetih godina, ali značajno je da rešavamo otvorene probleme", ocenio je Đukanović.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar