Dženeral Motors: 14.000 otkaza

|   Info
Bez ikakva upozorenja, mesec dana pre Božića, više od 14.000 radnika DŽeneral Motorsa ostalo je bez posla.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet, Dejli mejl, Rojters

Čak 15 odsto radne snage ostaće bez posla, zatvoriće se osam tvornica, kako bi posrnuli proizvođač vozila uštedeo šest milijardi dolara do kraja 2020. godine.

Spremate se za Božić i slavlje, ali toga ovde sada nema, rekao je jedan zaposleni ispred tvornice Dejli mejlu.

Jedan od njih je opisao atmosferu na radnom mestu u Ontariju nakon najave o masovnim otkazima.

"Ljudi su nezaustavljivo plakali, nikad nisam video tako nešto, a nisu nam ponudili nikakve odgovore", rekao je jedan od radnika.

Zatvaranje tvornica je posledica okretanja kupaca prema velikim terencima i kamionetima, ali i najave većeg investiranja u električna i autonomna vozila koji bi trebalo biti nosioci budućeg rasta. Veliko otpuštanje posebno će pogoditi ključne političke regije Ohaja i Mičigana koje je predsednik Donald Trump obećao oživeti.

Iako su nakon najave otkaza i novog smera, deonice DŽeneral Motorsa dobile na ceni, juče su ponovo pale za 2,6 odsto nakon Trampove najave o mogućem ukidanju subvencija, piše Rojters.

Tokom dve godine mandata Tramp je često naglašavao da mu je glavni prioritet stvaranje radnih mesta u autoindustriji, a često je kritikovao one koji su najavili otpuštanja.

Na to su iz DŽeneral Motorsa naglasili da nastoje “biti maksimalno prisutni u američkoj industriji” i dodali da će otvoriti nova radna mesta u proizvodnji električnih i autonomnih vozila.