EIB: Očekujemo izveštaj o rušenju zida na Koridoru 10

|   Info
Od “Koridora Srbije” očekujemo da nas u narednim nedeljama izveste o zaključcima o uzrocima incidenata na Koridoru 10, kao i o potencijalnim rešenjima, navodi se u pisanoj izjavi Evropske investicione banke (EIB) za RSE.

 

Izvor: Fonet

Tako su se oglasili povodom rušenja potpornog zida na Koridoru 10, na jugu Srbije kod Grdeličke klisure.

“Koridori Srbije”, uz podršku odgovarajuće tehničke ekspertize, trenutno vrše procenu uzroka i potencijalnih rešenja, navodi se u pisanoj izjavi Evropske investicione banke.

Potporni zid se u nedelju 20. avgusta urušio u potpunosti, nakon što se delimično urušio još dva puta u proteklih pet meseci.

Nosilac posla je preduzeće “Koridori Srbije”, izvodač radova na toj deonici Koridora 10 je španska kompanija „Azvi“, a radovi se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke.

“Žalimo zbog incidenta koji se dogodio, ali nam je drago što niko nije povređen”, rečeno je u EIB za RSE.

U EIB navode da je od samog početka planiranja projekta nestabilna geologija terena bila poznat rizik svim uključenim stranama, uključujući i njih, koji su sa razmatranjem projekta počeli 2009. godine.

Dodaje se da su “Koridori Srbije” kao infrastrukturni menadžer koji teži da radi u skladu sa međunarodnim standardima i njihov prethodnik Javno preduzece „Putevi Srbije“ koje je započelo pripreme “pratili dobru praksu tokom projekta, uključujući i odgovarajuću procenu rizika”.

Evropska investiciona banka dodaje da su im Vlada Republike Srbije i njena tela, uključujući “Koridore Srbije” dugoročni partneri i da nameravaju da nastave da investiraju u to partnerstvo koje je, kako se navodi, zasnovano na potrebama Vlade Srbije i ciljevima EIB i kontinuiranom praćenu portfolija Banke.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar