EPS predstavio svoja četiri projekta

|   Info
U okviru Međunarodnog sajma energetike, JP EPS predstavio je na panelu o investicijama, četiri projekta tog preduzeća, vetropark na Kostolcu, revitalizaciju hidroelektrana u Zvorniku i na Đerdapu i rekonstrukciju malih hidroelektrana.

 

Izvor: Tanjug

Rukovodilac projekta izgradnje parka vetroelektrane u Kostolcu Dragoslav Cicović rekao je da je to prvi projekat koji ne podrazumeva izgradnju elektrane na konvecionalne izvore električne energije, zbog čega predstavlja i svojevrsni izazov.

Kako je naveo, izgradnja je planirana na odlagalištu pepela i šljake u Kostolcu, na četiri lokacije, a instalisana planirana snaga ovog vetroparka je 66 megavata.

"Imamo 20 vetrogeneratora, svaki od njih će biti snage oko 3,3 megavata, a očekivana godišnja proizvodnja je negde oko 151 gigabata čas", kazao je Cicović.

Naveo je da će ovaj projekat fundamentalno promeniti način funkcionisanja EPS-a.

"Po samoj prirodi, znamo da je vetar jedan terminentni izvor, koga u određenim trenucima ima, a u određenim nema i zato se mora pažljivo, u skladu sa tržišnim zakonima ponude i tražnje, formirati ponuda, odnosno dobro planirati proizvodnja", istakao je Cicović.

Projekat parka vetroelektrane u Kostolcu finansira se sredstvima Nemačke razvojne banke.

Inženjer u službi za revitalizaciju Đerdapa 1 Vladimir Petrović naveo je da se revitalizacija odvija na osnovu ugovora sa ruskom firmom, a cilj je da se dobiju tehnički ispravni agregati, uz povećanje stepena korisnosti, nominalne snage, instalisanog protoka čitavog agregata.

Prema njegovim rečima, do sada je izvršena revitalizacija ukupno četiri agregata, a u toku je i petog, dok je konačan završetak radova planiran za 2021. godinu.

Rukovodilac projekata u sektoru za ključne investicione projekte u EPS Ljiljana Milicanović govorila je o revitalizaciji hidroelektrane Zvornik.

Cilj revitalizacije je produženje radnog veka elektrane, rad turbina u optimalnoj oblasti, povećanje snage za oko 30 odsto, a proizvodnje za oko 15 odsto, kazala je Milicanović.

"Novi, revitalizovani agregati imaće povećanu instalisanu snagu od 125,6 megavata", rekla je Milicanović i dodala da su ciljevi projekta da se poveća proizvodnja električne energije, da se smanje troškovi održavanja i da se produži život hidroelektrane za 40 godina.

Kada je u pitanju projekat rekonstrukcije i izgradnje malih hidroelektrana obuhvata rekonstrukciju 13 malih hidroelektrana koje su sada u vlasništvu EPS-a i izgradnju dve nove.

Nakon rekonstrukcije ukupna snaga elektrana će iznositi 17,5 megavata, a dve nove će doprineti sa još 4,7 megavata.

Cilj projekta je, pored povećanja udela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije i produžetak rada malih hidroelektrana za ciklus od 40 godina, povećanje stepena korisnosti proizvodnih agregata i očuvanje industrijskog nasleđa.

Od 13 malih hidroelektrana, četiri su izgrađene od 1900. do 1911. godine, a njihova rekonstrukcija se radi uz potpunu saglasnost i propisane uslove Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Projekat se finansira iz kredita EBRD-a, koji iznosi 32,7 miliona evra i planira se da se svi radove završe do kraja 2019. godine.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar