Netačni navodi Fiskalnog Saveta

|   Info
Elektroprivreda Srbije (EPS) demantovala je danas navode predsednika Fiskalnog Saveta Pavla Petrovića da EPS nije umanjio zarade zaposlenih krajem 2014. godine i navela da je preduzeće poštovalo sve mere Vlade Srbije i smanjilo plate za 10 odsto u 2015. godini.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

"U suprotnom, EPS ne bi ni mogao da isplati plate, zbog mesečne kontrole Ministarstva finansija", navodi se u saopštenju EPS i dodaje da preduzeće poštuje sve mere Vlade Srbije i radi sve u skladu sa Generalnim programom poslovanja, koje je Vlada Srbije odobrila.

U saopštenju se dodaje da se zarade u EPS isplaćuju u visini sredstava planiranih u Godišnjem programu poslovanja na koji je saglasnost dala Vlada Srbije i da je visina sredstava za zarade planirana u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i smernicama Ministarstva privrede za izradu godišnjih programa poslovanja.

Kako se dodaje, EPS je u 2015. godini bio u obavezi da isplati 3,3 milijarde dinara na osnovu Posebnog kolektivnog ugovora, koji su potpisali sindikat i Ministarstvo rudarstva i energetike i dodatnih 1,4 milijarde dinara su troškovi prijema u "TE-KO Kostolac" dela radnika angažovanih van radnog odnosa i preuzimanja u RB "Kolubara" zaposlenih iz preduzeća "Kolubara Usluge", neophodnih za "stabilno odvijanje proizvodnje, što je odobrila Vlada Srbije".

"To su stvarni troškovi na osnovu kojih Fiskalni savet pogrešno zaključuje da EPS nije poštovao zakonske odredbe o smanjenju zarada", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar