EU žali zbog američkih sankcija Iranu

|   Info
Očuvanje nuklearnog sporazuma sa Iranom je pitanje poštovanja međunarodnih sporazuma i pitanje međunarodne bezbednosti i duboko žalimo zbog ponovnog nametanja sankcija Iranu od strane SAD, nakon povlačenja iz sporazuma, poručuju iz Brisela.

Izvor: Tanjug

Zajedničko saopštenje izdali su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Velike Britanije Žan Iv le Drijan, Hajko Mas i Džeremi Hant.
Ukidanje sankcija je bitan deo sporazuma jer im je cilj pozitivan učinak na trgovinske i privredne odnose sa Iranom, ali i na život građana Irana.
"Odlučni smo da zaštitimo evropske privredne subjekte koji se bave legitimnim poslovanjem s Iranom, u skladu s pravom EU i rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti UN.
Zato ažurirani Statut blokiranja Europske unije stupa na snagu 7. avgusta kako bi zaštitio kompanije EU, koje legitimno posluju sa Iranom, od uticaja američkih sankcija", navodi se u saopštenju.
Preostale zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom, obavezale su se da će raditi na očuvanju i održavanju efikasnih finansijskih kanala sa Iranom, kao i na nastavku iranskog izvoza nafte i gasa.
Kako je navedeno, ti napori biće intenzivirani i na ministarskom nivou narednih nedelja.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.