Tramp vratio sankcije Iranu

|   Info
Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu o ponovnom uvođenju brojnih sankcija Iranu, najavljujući da će američka politika nametnuti "maksimalni ekonomski pritisak" na tu zemlju.
foto: YouTube preentscreen

Izvor: Tanjug

Tramp je u saopštenju naveo da je međunarodni sporazum o obustavljanju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija "strašan, jednostrani dogovor" kojim je iranska vlada zaradila novac koji koristi za raspirivanje konflikta na Bliskom istoku.

"Pozivamo sve države da preduzmu korake koji pokazuju da se iranski režim suočava sa izborom – ili da promeni svoje preteće, destabilizujuće ponašanje i reintegriše se u globalnu ekonomiju ili da nastave putem ekonomske izolacije", istakao je Tramp.

Upozorio je da oni koji ne prekinu ekonomske veze sa Iranom "rizikuju teške posledice".

Sankcije stupaju na snagu u utorak.

Rohani: Za razgovore smo, ali je potrebna iskrenost

U međuvremenu je iranski predsednik Hasan Rohani izjavio da bi Teheran bio spreman da razgovara sa SAD samo ako Vašington pokaže da je pouzdan sagovornik.

"Uvek smo za diplomatiju i razgovore... Ali za razgovor je potrebna iskrenost. SAD ponovo uvode sankcije Iranu i povlače se iz nuklearnog sporazuma, a onda žele da razgovoraju sa nama", rekao je Rohani u obraćanju koje je prenosila državna televizija, javlja Rojters.

Rohani je ocenio da je poziv američkog predsednika Donalda Trampa na direktne razgovore samo za unutrašnju upotrebu u Americi, a kako bi stvorio haos u Iranu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar