Evropa se mobiliše da pomogne Grčkoj

|   Info
Vlada premijera Aleksisa Ciprasa zatražila je od evropskih zemalja dodatne helikoptere i vatrogasce da pomognu u borbi protiv vatrene stihije, pa evropske zemlje mobilišu snage da pomognu Grčkoj.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Prvu pomoć Grčkoj poslale su Italija, Nemačka, Poljska, Francuska, Kipar, Izrael, Španija, Bugarska i Poljska. Pomoć su ponudile Srbija i Hrvatska.

Prva vatra pojavila se u četvrtak, a u poslednja 24 sata potpomognuta jakim vetrom u istočnoj Atici proširila se na turistička mesta Mati, Rafina, Neos Voutzas i Penteli.

"Izraelski timovi su u pripravnosti i na raspolaganju su Grčkoj ako je potrebno", saopštila je izraelska ambasada u Atini.

Bugarski premijer Bojko Borisov razgovarao je sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom telefonom i ponudio je da pošalje 50 vatrogasaca i dva protivpožarna motora, dok su Kipar i Španija juče poslali opremu i osoblje, piše dnevnik Katimerini.

U delovima Grčke zahvaćenim požarom proglašena je vanredna situacija, a nacionalna zastava na zgradi vlade i parlamenta u Atini spuštena je na pola koplja.

"Naše misli su sa Grčkom i sa žrtvama strašnih požara", napisao je francuski predsdnik Emanuel Makron na Tviteru.

Saosećanja sa grčkim narodom izrazio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"Veoma sam ožalošćen tragičnim šumskim požarima u Grčkoj. Evropa će stati iza naših grčkih prijatelja u ovim teškim vremeima. Pomoć je na putu iz nekoliko zemalja EU ", napisao je predsednik Evropskog Saveta.

Cipras je takođe razgovarao telefonom sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom, koji je ponudio resurse i izrazio saučešće porodicama stradalih, prenela je agencija ANA-MPA.