Fabrici: Srbija prepoznata kao lider na Zapadnom Balkanu

|   Info
Srbija ima svoje čvrsto mesto u procesu proširenja Evropske unije i prepoznata je kao lider na Zapadnom Balkanu, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je EU prepoznala posvećenost srpskih vlasti da stvore funkcionalnu tržišnu ekonomiju.
Foto: FoNet


Izvor: Tanjug

Fabrici je na okruglom stolu "Stabilizacija i integracija na Zapadnom Balkanu", na dvodnevnom Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu, rekao da je EU ove godine stavila ovaj region i njegovu evropsku budućnost u centar svoje agende.

"Ako želimo više stabilnosti u komšiluku, moramo da održimo i proces integracija koji uključuje i Zapadni Balkan", rekao je Fabrici.

Istakao je da je u prethodnom periodu u Srbiji postignut napredak na polju ekonomskih reformi i makroekonomske stabilnosti, da je inflacija smanjena, kao i nivo nezaposlenosti, da su cene stabilne, kao i da su u prva tri kvartala zabeleženi privredni rast i povećanje investicija.

Dodao je da su, međutim, potrebni i dodatni napori da bi se poboljšalo poslovno okruženje, i da je neophodna i oštrija borba protiv korupcije i sive ekonomije, restrukturiranje javnih preduzeća i reforma javne uprave.

"U osnovi je data pozitivna ocena Srbiji, naročito u ekonomskoj oblasti, što nam pokazuje da funkcioniše veza između stabilnosti i integracija", rekao je Fabrici.

Podsetio je da 66 odsto izvoza iz Srbije ide u zemlje EU, dok 62 odsto uvoza u Srbiju dolazi iz EU.

Šef evrpske delegacije podsetio je, takođe, da je Srbija otvorila 18 poglavlja u pregovorima sa EU i da će uskoro biti otvorena i ostala.

Istakao je da EU predstavlja transformatorsku silu koja donosi više stabilnosti, prosperiteta, sigurnosti i veći nivo demokratije.

"Dok EU ostaje nacionalni projekat za celu Srbiju, vladu, opoziciju, nevladine organizacije, poslovnu zajednicu, to je i projekat i put napred. Posao moje delegacije je da podrži ovaj proces, kako bi bio brži i temeljniji", rekao je Fabrici.

Ocenio jeda stabilnost i integracije predstavljaju dva ključna elementa u evropskom procesu koja se uzajamno podržavaju.

"Proces evropskih integracija doprinosi stabilnosti u regionu i istovremeno stabilnost predstavlja preduslov za proces integracija", rekao je Fabrici.