Fejsbuk blokirao 115 računa

|   Info
Fejsbuk je danas blokirao 115 računa zbog sumnje da se "koordiniranim neautentičnim ponašanjem" dovode u vezu sa stranim grupama koje pokušavaju da se mešaju u američke kongresne međuizbore, javlja AP.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet, AP

Zatvoreno je 30 naloga na Fejsbuku u 85 naloga na društvenoj mreži Instagram, koji se detaljnije istražuju, objavljeno je danas.

Kompanija je preduzela mere nakon pritiska iz američkog pravosuđa, kada je primećena onlajn aktivnost za koju se "veruje da je povezana sa stranim subjektima", navodi AP prenosići izvode iz bloga zvaničnika Fejsbuka zaduženih za sajber sigurnost.

Tehnološke kompanije u Sjedinjenim Državama pokuašavaju da pojačaju sigurnost i napore u borbi protiv kampanje dezinformacija, uključujući i ruske grupe koje pokušavaju da podele glasače i diskredituju demokratiju, navodi AP.

Kako se ističe, čišćenje Fejsbuka je deo kontramera za sprečavanje zloupotreba, nalik onima koje su ruske grupe koristile pre dve godine, kako bi uticale na javno mnjenje uoči američkih predsedničkih izbora 2016. godine.

U oktobru je kompanija uklonila 82 stranice, računa i grupe vezane za Iran, čiji je cilj bio podsticanje društvenih sukoba u Sjedinjenim Državama, dok je Fejsbuk u Velikoj Britaniji u avgustu uklonio 652 stranice, grupe i računa vezanih za Rusiju i Iran.

Skoro sve stranice na Fejsbuku, povezane sa poslednjim blokiranim nalozima, su na francuskom ili ruskom jeziku, a računi na Instagramu uglavnom su bili na engleskom i fokusirani su na poznate ličnosti i političke debate.

U međuvremenu su navedeni dodatni detalji o računima ili sumnjivim aktivnostima zbog kojih su ugašeni nalozi na Fejsbuku i Instargarmu.