Izbori u SAD - nova ravnoteža moći

|   Info
Republikanci američkog predsednika Donalda Trumpa zadržaće kontrolu nad Senatom, a Predstavnički dom dobiće demokratsku većinu, objavili su američki mediji, a ti rezultati u skladu su s predizbornim anketama i analizama uoči međuizbora za američki Kongres.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Trampovi republikanci, koji su do sada kontrolisali Kongres, u Senatu su imali većinu sa dva mandata (51:49), a u Predstavničkom domu 236:193.

Izbore, koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktualnog predsednika, smatraju se nekom vrstom referendumom o predsedniku i njegovoj politici.

Tramp je nazvao ključne republikanske i demokratske čelnike, saopštila je Bela kuća, u vreme kada su zatvorena birališta širom SAD.

On je razgovarao sa republikanskim čelnikom u Senatu Mičom MekKonelom i šefom demokrata Čakom Šamerom, kao i sa predsednikom Predstavničkog doma Polom Rajanom i čelnicom demokratske manjine Nensi Pelosi.

Posle informacija da će Predstavnički dom dobiti demokratsku većinu, kao buduća čelnica tog doma pominje se upravo Nensi Pelosi.

Pelosi je, kako se navodi u izveštajima zapadnih medija, obećala "novu ravnotežu moći" u Sjedinjenim Državama nakon što su Amerikanci glasovima omougućili Demokratskoj stranci delimičnu kontrolu nad Kongresom.

Na izborima koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktualnog predsednika SAD, bira se 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni zvaničnici.

Foto: FoNet