Festival filmske režije u Leskovcu od 18-22. septembra

|   Info
Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE 2018. počinje 18. septembra. Festival otvara film “Južni vetar” reditelja Miloša Avramovića, od 19 časova u Narodnom pozorištu, posle čega će od 22 časa u klubu Safir biti priređen koncert Manjifika.


Izvor: Niške vesti

Organizatori najavljuju bogat program i dolazak velikih filmskih imena poput Marije Bergam, Mime Karadžića, Neleta Karajlića, Dušana Kovačevića… U konkurenciji za glavnu nagradu je 15 filmova, a više od polovine biće prikazano premijerno.

“Na festivalu će biti prikazano čak devet premijera, što je, morate priznati, u današnje vreme besparice, izuzetan broj filmova, koje će publika imati priliku da pogleda. Žiri će i ove godine biti tročlan. Za sada su poznata imena dvoje članova. To je Ademir Kenović, sarajevski reditelj i dobitnik Oskara i popularna mlada glumica Marija Bergam, koju smo gledali u Bjelinim “Senkama nad Balkanom”. Očekujemo potvrdu i Veljka Bulajića kao trećeg člana žirija, a možda, ipak, to bude neko drugi”, otkriva za “Niške vesti” selektor festivala Milan D. Špiček.

Premijerni takmičarski program čine filmovi koji predstavljaju najbolji presek najnovije regionalne filmske produkcije, navodi Špiček.

“Reditelj Darko Bajić, koji je i umetnički direktor festivala, i ja smo se svojski potrudili da na ovogodišnji festival dovedemo veći broj filmova koji do sada nisu nigde prikazani. To su ostvarenja koja ili nisu bila završena ili se, jednostavno, selektor niških Filmskih susreta, za njih nije opredelio. Govorimo o dva različita festivala i sasvim je razumljivo da se biraju različiti filmovi. Dobro je da ih ima, kako permanentno nema novca za njihovu proizvodnju“, navodi Špiček.

Prvi premijerni film koji će biti prikazan u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra već druge festivalske večeri, je makedonsko ostvarenje „Tajni sastojak“, reditelja Gjorčeta Stavreskog. Iste večeri u Narodnom pozorištu na programu je još jedna premijera, crnogorsko-srpska koprodukcija „Između dana i noći“ u režiji Andra Martinovića.

Treće festivalske večeri leskovačku filmsku publiku očekuju još dve premijere.U bisokopu LKC slovenački film „Slovenija, Austrija, sutra ceo svet“ reditelja Marka Nabrešnika, dok će u Narodnom pozorištu publika moći da pogleda hrvatski film „Lada Kamenski“, u režiji Sare Hribar i Marka Šantića.

Petak, 21. septembar, rezervisan je za pet filmskih premijera: slovenački „Rudar“ Hane Slak i „Ivan“ Janeza Burgera, „Poslednja barijera“ Jasmina Durakovića iz BiH i „Godina majmuna“ makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog. Takmičarski program u subotu, 22. septembra, zatvara hrvatski film „Mali“ u Antonija Nuića, projekcijom u Narodnom pozorištu.

U konkurenciji za nagrade su i srpski filmovi „Ederlezi Rising“ Lazara Bodrože, „Izgrednici“ Dejana Zečevića i „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, kao i već prikazivani slovenački film „Osnove ubijanja“ Jana Cvitkoviča i „Comic Sans“ hrvatskog reditelja Nevija Marasovića.

Iznenađenja treba očekivati i u glavnom i u pratećem programu festivala, kažu organizatori.  Organizator 11. LIFFE festivala je Kulturni centar Leskovac, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Grad Leskovac.

Festival rediteljskih ostvarenja pokrenut je 2008. godine, sa ciljem da promoviše filmske stvaraoce i njihova dela sa prostora bivše Jugoslavije. Takođe, bitan cilj festivala je skretanje pažnje na potrebu obnove i razvoja bioskopa čijem nestajanju, naročito u malim mestima, smo svedoci poslednjih nekoliko.

LIFFE je jedini festival rediteljskih ostvarenja u Srbiji na kojem se dodeljuju tri nagrade za režiju i dve glumačke nagrade. Glavna nagrada za režiju nosi naziv našeg istaknutog reditelja Živojina Žike Pavlovića – “Grand Prix Živojin Žika Pavlović”.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar