Kulturno leto u Smederevu u avgustu u znaku "Dunav Film Festa"

|   Info
Kulturno leto u Smederevu nastavlja se i u avgustu raznovrsnim programskim sadržajima za sve uzraste i manifestacijama, a centralna biće svakako novouspostavljeni filmski festival podunavskih zemalja - „Dunav Film Fest“, od 18. do 23. avgusta. Novoosnovani filmski festival „Dunav film fest“, koji će se ove godine održati u srednjovekovnoj prestonici srpske despotovine, ljubiteljima filma pružiće priliku da premijerno pogledaju neka od najznačajnijih aktuelnih filmskih ostvarenja nastalih u deset država kroz koje protiče Dunav. 

Trideset pet filmskih ostvarenja podunavske kinematografije podeljenih u četiri programske celine biće prikazano na četiri atraktivne lokacije u Smederevu od 18. do 23. avgusta, u okviru programa „Dunav film festa Smederevo 2018“.

U Malom gradu Smederevske tvrđave odvijaće se glavni program.

Na ovoj lokaciji biće prikazano osam aktuelnih filmskih ostvarenja evropske i podunavske kinematografije u „Takmičarskoj selekciji“, dok će film “Svi znaju”, koji je otvorio ovogodišnji Kanski filmski festival, biti prvi prikazan na startu novoosnovanog festivala podunavskih zemalja.

Digitalno restauriran film u okviru projekta „Vip Kinoteka“ Gorana Paskaljevića, Varljivo leto ’69, biće premijerno prikazan i zatvoriće manifestaciju u prisustvu samog autora i ekipe filma.

U okviru programa „Dunavski hitovi“ na pristaništu na Dunavu, pod otvorenim nebom, biće prikazano pet pažljivo odabranih filmova u čijoj produkciji je učestovalo sedam država podunavskog sliva.

Ljubitelji domaće kinematografije imaće priliku da besplatno pogledaju restaurirane verzije srpskih klasika, remek-dela domaće kinematografije, u vrhunskom izdanju slike i tona.

Program „Vip Kinoteka“ odvijaće se u centralnoj pešačkoj zoni Smedereva na Trgu „Karađorđev dud“.

U Centru za kulturu grada Smedereva biće prikazano 15 filmova.

Program „Tvrđave Dunava“ obuhvatiće deset dokumentarnih filmskih ostvarenja u produkciji Filmskih novosti, dok će u okviru program „Velikani evropske umetnosti“ domaćoj publici premijerno biti prikazano pet filmova koji su posvećeni najznačajnijim evropskim umetnicima 20 veka.

Prodaja ulaznica je počela u subotu, 28. jula, na biletarnici Centra za kulturu grada Smedereva.

Cena karte za Takmičarski program koji će se odvijati u Malom gradu Smederevske tvrđave iznosi 200 dinara za obe večernje projekcije, dok za projekcije u okviru programa Dunavski hitovi iznosi 100 dinara.

Za ostale programe projekcije su besplatne.

Novoosnovani filmski festival „Dunav film fest“, koji će se ove godine održati u srednjovekovnoj prestonici srpske despotovine, ljubiteljima filma pružiće priliku da premijerno pogledaju neka od najznačajnijih aktuelnih filmskih ostvarenja nastalih u deset država kroz koje protiče Dunav. 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar