Redovan godišnji odmor produžava život

|   Život
Redovno uzimanje godišnjeg odmora može produžiti život, a najmanje tri nedelje godišnjeg imaju blagotvoran uticaj na zdravlje, rezultati su istraživanja Univerziteta u Helsinkiju koje je trajalo 40 godina.

U istraživanju Univerziteta u Helsinkiju učestvovalo je 1.222 sredovečnih muškaraca, rođenih između 1919. i 1934. godine. Oni su uključeni u naučnu studiju od 1974. i 1975. godine i praćeni su narednih 40 godina.

 Kod muškaraca koji godišnje uzimaju manje odmora utvrđena je 37 odsto veća mogućnost umiranja, u odnosu na one koji su uzimali četiri sedmice.

 Neodlazak na godišnji odmor, odnosno nenapuštanje izvora stresa, potpuno je premašilo prednosti zdrave ishrane i fizičkih vežbi, tvrde naučnici.

 Oni koji ne odlaze na godišnji odmor obično ostaju duže na poslu i manje spavaju, što ostavlja velike negativne posledice po zdravlje.

 U studiji se ističe važnost korišćenja odmora u potpunosti na godišnjem nivou, odnosno svih dana na raspolaganju u toku jedne godine. 

 U Velikoj Britaniji, osobe koja rade pet dana nedeljno moraju da imaju najmanje 28 dana plaćenog odmora godišnje.

 Francuska ima najdarežljiviji paket odmora u Evropi. Radnici u ovoj zemlji imaju pravo na 30 radnih dana godišnje, a rade 35 sati nedeljno, što je najkraće u EU.

 SAD su jedina napredna ekonomija na svetu koja ne garantuje svojim radnicima bilo kakav plaćeni godišnji odmor, ali će većina kompanija stalnim radnicima dopustiti 10 dana odmora.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar