Redovan godišnji odmor produžava život

|   Život
Redovno uzimanje godišnjeg odmora može produžiti život, a najmanje tri nedelje godišnjeg imaju blagotvoran uticaj na zdravlje, rezultati su istraživanja Univerziteta u Helsinkiju koje je trajalo 40 godina.

U istraživanju Univerziteta u Helsinkiju učestvovalo je 1.222 sredovečnih muškaraca, rođenih između 1919. i 1934. godine. Oni su uključeni u naučnu studiju od 1974. i 1975. godine i praćeni su narednih 40 godina.

 Kod muškaraca koji godišnje uzimaju manje odmora utvrđena je 37 odsto veća mogućnost umiranja, u odnosu na one koji su uzimali četiri sedmice.

 Neodlazak na godišnji odmor, odnosno nenapuštanje izvora stresa, potpuno je premašilo prednosti zdrave ishrane i fizičkih vežbi, tvrde naučnici.

 Oni koji ne odlaze na godišnji odmor obično ostaju duže na poslu i manje spavaju, što ostavlja velike negativne posledice po zdravlje.

 U studiji se ističe važnost korišćenja odmora u potpunosti na godišnjem nivou, odnosno svih dana na raspolaganju u toku jedne godine. 

 U Velikoj Britaniji, osobe koja rade pet dana nedeljno moraju da imaju najmanje 28 dana plaćenog odmora godišnje.

 Francuska ima najdarežljiviji paket odmora u Evropi. Radnici u ovoj zemlji imaju pravo na 30 radnih dana godišnje, a rade 35 sati nedeljno, što je najkraće u EU.

 SAD su jedina napredna ekonomija na svetu koja ne garantuje svojim radnicima bilo kakav plaćeni godišnji odmor, ali će većina kompanija stalnim radnicima dopustiti 10 dana odmora.