Glumac na čelu nove vlade

|   Info
Slovenački parlament danas je na vanrednoj sednici sa 45 glasova za i 34 protiv potvrdio novu koalicionu vladu Marjana Šareca,objavila je Radio-televizija Slovenije.

Izvor: FoNet

Nova vlada je 13. od osamostaljenja Slovenije i delovaće kao manjinska, ali uz podršku levice.

Četrdesetogodišnji Šarec je diplomirani glumac i najmlađi je premijer u dosadašnjoj istoriji Slovenije, ali na čelo vlade dolazi sa skromnim političkim stažom i iskustvom jer se do sada politikom bavio samo na loklanom nivou, kao gradonačelnik Kamnika.

Foto: YouTube printscreen

Šarecov kabinet činiće ministri iz pet stranaka levice i liberalnog centra i vlada će formalno biti manjinska, a uz poseban protokol o saradnji osigurala je devet glasova stranke Levica.

U novoj vladi je bivši premijer Miro Cerar, ali kao budući šef diplomatije.

Šarec je poslanicima u ekspozeu pre glasanja kao jedan od prioriteta vlade najavio sređivanje stanja u javnom zdravstvu, a skupštinu pozvao da konstruktivno i odgovorno učestvuje u radu svh resora.

Bivši premijer Janez Janša, čija je Slovenačka demokratska stranka (SDS) na junskim izborima osvojila najviše glasova, nije uspeo da obezbedi parlamentarnu većinu.

Janša je, komentarišući buduću izvršnu vlast, bio sumnjičav prema legitimitetu s kojim Šarec namerava da vodi vladu, a poslanici Janšine SDS opcenili su da će premijeru stavove nametati ekstremno leva stranka Levica, iako ona u vladi, uprkos obećanoj podršci, nema svojih ministara.

Prema procenama analitičara koje prenose regionalni mediji, od nove slovenačke vlade "ne treba očekivati veće promene" u spoljnoj politici.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar