Šarec sa Merkel u Berlinu

|   Info
Namačka kancelarka Angela Merkel dočekala je premijera Slovenije Marjana Šareca ispred svog sedišta u Berlinu uz vojne počasti.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Njih dvoje su na radnom ručku, kako je saopšteno, razgovarali o bilateralnim pitanjima i pripremama za samit EU narednog četvrtka, kao i o nesprovođenju arbitražne odluke o granici između Slovenije i Hrvatske.

Sa Slovenijom imamo veoma dobre ekonomske odnose, koji će se nastaviti, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare, navodeći da je trgovinska razmena između dve zemlje 12 milijardi evra, preneli su slovenački mediji.

Foto: FoNet

Merkel je istakla da je razgovarala sa Šarecom i o situaciji na zapadnom Balkanu, a kazala je i da će Nemačka pomoći Sloveniji kako bi se okončao granični spor s Hrvatskom, dodajući da su se razgovori fokusirali i na temu migracija i međunarodne situaciju uopšte.

Slovenački premijer je istakao da mu je ovo prva bilateralna poseta u inostranstvu, a odlučio je da poseti Berlin zbog dobrih i prijateljskih odnosa, uz ocenu da "ni trgovina vredna 12 milijardi nije mačji kašalj".

Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Slovenije i glavno tržište slovenačkih izvoznika,

"Oboje mislimo da Evropu treba da gradimo na temeljima saradnje, ne samo zato što očekujete da ćete nešto dobiti, već da ćete morati i da doprinesete. Apsolutno ne želimo da budemo država koja samo traži, već želimo da Uniji i nešto damo", rekao je Šarec.

Dodao je da su on i Merkel razgovarali i o granici sa Hrvatskom.

"Moramo braniti našu poziciju i branićemo je. Moramo da počnemo da pričamo o sprovođenju arbitražne odluke, mada smo svesni da to nije problem koji će na nivou EU biti među prioritetnim pitanjima", istakao je slovenački premijer, ukazavši da ima u vidu Bregzit.

U saopštenju se navodi da su Markel i Šarec razmotrili i aktuelna pitanja u međunarodnim odnosima, uključujući i najavljene carinske dažbine za evropski izvoz, koje je najavio predsednik SAD Donald Trump.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar