Godišnjica ubistva srpskih mladića u kafiću "Panda", ubice i dalje nepoznate

|   Info
Danas se navršava 20 godina od ubistva šestorice srpskih mladića u kafiću "Panda" u Peći. Istraga nakon rata na Kosovu nije pokrenuta, a ubice ni do danas nisu poznate.

Izvor: RTS, Tanjug

Pre dve decenije, 14. decembra 1998, dvojica maskiranih ljudi ušli su u kafić "Panda", u centru Peći, i rafalnom paljbom iz automatskog oružja usmrtili petoricu srpskih srednjoškolaca i jednog studenta.

Ubijeni su učenici pećke gimnazije "Sveti Sava" - Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović, i student Ivan Radević.

Lokal "Panda" nalazi se preko puta pećke gimnazije, a vlasnik tog kafića je odmah nakon tog masakra lokal dao na prodaju.

Posle rata, slučaj "Panda" ne postoji u kosovskom pravosuđu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je ranije zatražila od međunarodne zajednica da konačno počne sa rasvetljavanjem tog i svih ostalih zločina počinjenih nad srpskim narodom u Pokrajani.

Tužilašto za organizovani kriminal je do prošle godine ispitalo 34 svedoka u okviru istrage, koju od maja 2016. vodi protiv nepoznatih izvršilaca ubistva šest srpskih mladića, i pribavilo je, prema izveštajima medija, brojne materijalne dokaze.

Najavljeno je tada ispitivanje još jednog broja svedoka i pribavljanje dokaza koji mogu biti od koristi za ovaj postupak.

Naredbom o sprovođenju istrage, od 12. maja 2016. godine, više nepoznatih učinilaca tereti se za krivično delo terorizma, koje je za posledicu imalo smrt šest i ranjavanje tri lica.

Slučaj ''Panda'' je Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo krajem 2015. godine od Tužilaštva za ratne zločine, pošto je delo izvršeno pre početka marta 1999. godine, odnosno pre NATO bombardovanja (koji bi krivičnom delu dao element ratnog zločina).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata, sada i dok je bio premijer, izjavljivao da postoje "neka saznanja" o ubistvu šestorice mladića, ali da "nadležni organi Srbije tragaju za dokazima.

Verovao je, kako je rekao, da će slučaj biti ranije rešen i dodao da država sa velikom pažnjom radi na tome.

Poručio je u više navrata i da država Srbija neće kriti od javnosti, posebno ne od roditelja, ko su počinioci ovog gnusnog ubistva, ko god da je u pitanju, a nije isključio mogućnost da nam se istina, kada jednom bude utvrđena, neće dopasti.

Zbog nedostatka konkretnih informacija o ovom ubistvu, kružile su i kruže brojne spekulacije.

Najpre se, naime, zločin pripisivao pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, kao i pripadnicima stranih službi, a od pre nekoliko godina pominje se i moguća umešanost tadašnjih pripadnika MUP-a Srbije.