Odana počast ubijenim srpskim civilima

|   Info
Služenjem parastosa i polaganjem cveća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje, danas je obeleženo 26 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.
Foto: Fonet

Izvor: Fonet

„Došao sam da odam počast osam zarobljenih i medicinskoj sestri Radi koji su bili u Srebrenici odakle su odvedeni i likvidirani na brutalan način. Ja kao poslanik Skupštine BiH tada i kao predsednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Srebrenica dužan sam da odam počast, ne onima koji su ratovali, nego onima koji su mimo bilo kakvih konvencija, ovozemaljskih i božijih zakona, pobijeni na brutalan način“, rekao je Ibran Mustafić, autor knjige „Planirani haos 1990-1996“.

Nadam se da će zločinci zauzeti pravo mesto i u istoriji i u društvu i da će narod početi razmišljati svojom glavom“, rekao je on.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić smatra da je postojala namera da se u srebreničkim selima s većinskim srpskim stanovništvom izvrši genocid.

„Tugujemo zbog onih koji su stradali i zbog nepravde koja se Srbima dešava konstantno. Onaj ko se osmeli da priča, postaje neprijatelj broj 1 drugoj strani, to je nešto što nas deli i dok to postoji nećemo uspeti u našem cilju, a to je normalan život. Namera genocida je postojala u srpskim selima jer u napadima vojske niko nije ostao živ, čak ni stoka“, rekao je Grujičić.

Posmrtni ostaci desetoro Srba pronađeni su i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju.

Identifikovani su i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Desetoro nestalih još nije pronađeno, prenosi klix.ba.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar