Grad Šabac ukinuo besplatne autobuske karte za đake sa sela

|   Info
Četiri porodice iz Maova našle su se u čudu kad je samo dve nedelje pred početak školske godine odjeknula vest da Grad Šabac više neće davati besplatne autobuske karte za prevoz učenika sa sela do matičnih škola u gradu.

Četiri porodice iz Maova našle su se u čudu kad je samo dve nedelje pred početak školske godine odjeknula vest da Grad Šabac više neće davati besplatne autobuske karte za prevoz učenika sa sela do matičnih škola u gradu. Ovaj nejasan potez lokalne vlasti posebno je iziritirao Dragana Simića, invalidskog penzionera sa minimalnim primanjima, čija deca pohađaju osnovnu i srednju školu u Šapcu.

Primoravaju nas da decu ispišemo i odvojimo ih od njihovih prijatelja, ispričao je Dragan. Simić je ostao bez teksta i kada su mu rekli da njegova starija ćerka ne mora da ide u srednju školu.

– Rekli su mi da srednja škola nije obavezna, za ovu stariju. Za mlađu su rekli da mora. A dete je već steklo prijatelje u školi, bila je povučena, imala je problem sa govorom – kaže Simić.

Simići, Gligorići, Cvijanovići i Đurići odmah su reagovali i žalbu uputili na adresu gradske uprave, ali odneta odluka za sada je nepromenjiva. Oni koji nemaju para za karte moraće da upišu decu u školu u Varni, koja se nalazi 3 kilometra od Maova, ali ni u ovom slučaju neće ostvariti pravo na besplatan prevoz.

– Možemo samo da ispišemo decu iz škole, i da ih upišemo u Varnu. Za Varnu nemaju pravo na prevoz, pošto nema 4 kilometra. Znači, moraju peške da idu i po snegu i po kiši. Naša deca sa sela su deca drugog reda – kaže Simić.

Slavica Đurić, majka iz Maova, kaže da ima dete koje ide u šesti razred OŠ Laza Lazarević, i da je prošle godine imalo besplatnu kartu, a ove godine ne.

– Morala bih dete da vratim u Varnu. Dok je išlo tamo, imali smo problem sa đakom koji ju je tukao i maltretirao, zbog toga joj nisam dala u Varnu u školu, da toga ne bi više bilo. Ako treba, promenićemo opštinu, ispisaću dete. Ako ovde nema pravo da ide u školu – kaže Slavica.

Gorica Gligorić, roditelj iz Maova, kaže da imaju još 15 dana do škole, i ako ne stignu ništa da urade, moraju da ispišu decu iz škole.

Ogorčeni roditelji kažu da su deca posle saznanja o ovoj odluci ostala u šoku pri saznanju da će morati da menjaju školu. Još veće razočaranje nastaje pri pomisli da će oni osnovci čiji roditelji nisu u situaciji da plate prevoz, koji u zavisnosti od udaljenosti košta od 8 do 10 hiljada dinara, morati da pešače 3 kilometra, i to po snegu, kiši i vrućini. Dodatni strah će nastupiti, dodaju šokirane majke i očevi, kada padne mrak.

Foto: televizija Kopernikus

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar