ŠABAC: Meštani Petlovače sami finansiraju lekara i medicinsku sestru

|   Info
Petlovača, selo u Mačvi na pola sata vožnje od Šapca, jedinstveno je u Srbiji jer iz sopstevnih sredstava finansira dolazak lekara i sestre. Iako je osnovna zdravstvena zaštita dostupna svakom građaninu Srbije zahvaljujući odluci šabačkih čelnika mnogobrojne seoske ambulante ostale su prazne. Da bruka bude veća meštani Petlovače morali su da iskoriste referendum, najnoviji izum gradskih vlasti na čelu sa Zajedno za Srbiju, kako bi ostvarili svoja zakonom neosporna prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Meštani mačvanskog sela Petlovača postali su jedinstveni u Srbiji po pitanju primarne zdravstvene zaštite. Zbog odluke aktuelne gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem da se mnoge seoske ambulante zatvore, svoje pravo na adekvatnu zdravstvenu pomoć morali su da potraže putem referenduma  kako bi izglasali povratak lekara i sestre. Da situacija bude apsurdnija za dolazak medicinskog osoblja izdvajaju sredstva iz budžeta mesne zajednice koja iznose oko četiri i po  miliona, a koja se slivaju prvo u gradsku kasu.
- Petlovača je imala svog lekara pet dana u nedelji. Pokojni Bora je radio pet dana, a posle njegove smrti smo dobili četiri dana lekara, pa tri dana, pa dva dana, a na kraju su nam ukinuli sve. Da bismo mi na referendumu prošle godine izglasali, kao jedina mesna zajednica u Srbiji, da iz svojih sredstava, od poreza, kirija, plaćamo lekara. To je doneta odluka da tri dana u nedelji imamo lekara. Međutim, radio je jedno vreme tri dana, sada je dva dana, pa popodne radi, prepodne radi, pa ni građani ne znaju kada da dođu. Da li će doći od 2 do 6 ili od 7 do 2… Eto, to što sami plaćamo, to nigde nemamo u Srbiji. Stvarno sramota – kaže predsednik Mesnog odbora penzionera u Petlovači Jovan Đurđević. 
Za sve ono na šta imaju pravo kao mesna zajednica moraju da se pitaju putem nametnutog referenduma. Od obećanja za proširenje ambulante takođe je ostala samo pusta priča.
- Mi smo na referendumu doneli odluku da se izgradi pozadi, u vrednosti od milion i po dinara, previjalište, garderoba i kotlarnica. Pre mesec i po dana su dolazili ovi za projekat, snimali su, gledali i ni dan danas ništa nema. Trebalo je dosad da se završi. Šta se to radi sa našim sredstvima, sa našim milionima? Da mi plaćamo ovde, to je stvarno sramota, da idemo u druga sela. Da idu u Zminjak, kako će da dođe? Autobuskog prevoza nema. To je sramota – dodaje Đurđević.
Mnogi i dalje pamte izjavu gradonačelnika Nebojše Zelenovića iz februara 2015.  godine kada je kategorično tvrdio da nijedna seoska ambulanta neće biti zatvorena. Već posle izbora 2016. godine usledila je sasvim druga priča. Odgovor smo pokušali da dobijemo i od nadležnih u Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić” u Šapcu.  Kako su nam rekli, seoske  ambulante rade u terminima koji su prilagođeni broju kartona i broju pregleda. Rad lekara i medicinskih sestara organizovan je i plaćen u skladu sa važećim zakonskim propisima. U slučajevima manjka lekara i medicinskih sestara, organizuje se prekovremeni rad za koji se osoblje dobrovoljno prijavljuje. Na ovo, ogorčeni meštani Petlovače zapitali su se: “Gde odlaze sredstva iz njihove Mesne zajednice koja se izdvajaju iz poreza na imovinu? Gde su prihodovanja od zakupa prostorija u mesečnom iznosu od oko1.200 evra? Zašto se ne  poštuje dogovor oko termina rada ambulante?” Za sada, odgovora nema.

 

Foto: televizija Kopernikus

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar