Grčka opozicija zahteva uvid u tekst makedonskog Ustava

|   Info
Na Odboru za bezbednost i spoljnu politiku grčkog parlamenta nastavljena je debata o Sporazumu iz Prespe, tokom koje je opozicija zahtevala uvid u tekst promena makedonskog Ustava
Foto: Pixabay

Izvor: Tanjug, RTS

Jorgos Kumucakos iz redova opozicione Nove demokratije tražio je uvid u makedonski Ustav, kao i u tekst ostavke doskorašnjeg ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Kocijasa, prenosi MIA.

Kumucakos je rekao da sednica odbora ne može da se nastavi bez uvida u sadržaj teksta makedonskog ustava, ali i bez da se uzme u obzir šta piše u ostavci Kocijasa, u kojoj bivši ministar objašnjava razloge za svoju ostavku.

Predstavnik grčkog Ministarstva spoljnih poslova i poslanik iz vladajuće Sirize je objasnio da novi amandmani ne postaju direktno deo Ustava, već se dodaju na kraju ustavnog teksta i da su navedeni u Verbalnoj noti kojom je Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije obavestilo Grčku da je proces ustavne revizije završen.

Poslanik ultra desničarske Zlatne zore Ilias Kasidiaris je reagovao zato što nije dostavljen ceo tekst Ustava Makedonije i naglasio da je za njegovu stranku ceo proces nelegalan, jer nema potpis makedonskog predsednika Đorđa Ivanova.

Svako od članova Odbora ima na raspolaganju po sedam minuta kako bi izneo svoj stav.

Očekuje se da danas Odbor za bezbednost i spoljnu politiku grčkog parlamenta sastavi izveštaj nakon dvodnevne debate, nakon čega će se proces ratifikacije Prespanskog sporazuma nastaviti na plenarnoj sednici.