Cipras: Grčka preživela odiseju modernog doba

|   Info
Grčki premijer Aleksis Cipras je poručio da njegova zemlja ima dobar razlog da očekuje bolje dane, nakon zvaničnog izlaska iz poslednjeg finansijskog paketa pomoći, čime je stavljena tačka na dramatičnih devet godina dužničke krize.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug, RTS

"Danas sviće novi dan u našoj zemlji, istorijski dan. Spasilački paketi za izlazak iz recesije, mere štednje i socijalna devastacija su konačno okončani", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji sa ostrva Itaka, na z"Danas sviće novi dan u našoj zemlji, istorijski dan. Spasilački paketi za izlazak iz recesije, mere štednje i socijalna devastacija su konačno okončani", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji sa ostrva Itaka, na zapadu Grčke, prenosi agencija Rojters.

"Naša zemlja je ponovo povratila pravo da oblikuje sopstvenu budućnost", poručio je Cipras sa brda koje gleda na zaliv u koji se Odisej, prema mitologiji, vratio posle deset godina lutanja.

Grčka je preživela odiseju modernog doba od 2010. godine, naveo je Cipras, ocenivši da je ovo dan oslobođenja zemlje.

Obraćanje sa Itake naciji je, kako ocenjuju svetske agencije, u izvesnoj meri simboličan čin, budući da je Grčka posle gotovo jedne decenije izašla iz krize i međunarodnih finansijskih paketa pomoći.

"Ne kažemo da su svi problemi rešeni sa izlaskom iz programa. Nećemo slaviti, ali ovo je važan dan", izjavio je zamenik grčkog ministra ekonomije Aleksis Haricis za državnu TV ERT.

Bivši grčki premijer Jorgos Papandreu, koja je zatražio prvi paket pomoći za Grčku od partnera iz evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda u aprilu 2010. godine, takođe je tada podvukao paralelu sa pričom o Odiseju.

"Mi smo na teškom putu, na novoj odiseji za Grčku i njen narod. Ali znamo put do Itake", poručio je tada Papandreu.

Stroge mere štednje i politička kriza prouzrokovale su pad grčkog BDP-a za četvrtinu, ulazak trećine stanovništva u zonu siromaštva, dok je hiljade ljudi migriralo u inostranstvo.

Posle 2010. godine, usledila su još dva paketa pomoći 2012. i 2015. godine.

Grčka je ukupno pozajmila 288 milijardi evra, što je najveći paket pomoći u istoriji.

Agencija Rojters navodi da će Grčka i narednih godina morati da očuva primarni budžetski suficit i da dodatno sreže penzije.apadu Grčke, prenosi agencija Rojters.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar